Dışişleri Bakanlığı’ndan Venezüella açıklaması

Yayın tarihi: 29 Mart 2019 Cuma 10:03 pm - Güncelleme: 29 Mart 2019 Cuma 10:04 pm

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, ABD’nin Venezüella Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın Türkiye’nin Venezüella’ya yaklaşımı hakkındaki açıklamalarının esefle karşılandığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 28 Mart Perşembe günü ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ‘LiveatState’ başlıklı sosyal medya programına konuk olan ABD’nin Venezüella Özel Temsilcisi Elliott Abrams’ın Türkiye’yle ilgili ifadeleri hakkında yazılı açıklama yaptı.

Abrams’ın, Türkiye’nin Venezüella ile ilişkileri hakkında söylediği sözlerin esefle karşılandığını aktaran Aksoy, “Türkiye, birçok ülke gibi, Venezüella’da seçimle iş başına gelmiş olan Maduro Hükümetini, uluslararası hukuka uygun ve BM’de temsil edildiği şekilde ülkenin meşru yönetimi olarak tanımaktadır” ifadelerini kullandı.

Aksoy, Türkiye’nin dış müdahalelerle ve demokratik olmayan yöntemlerle ülkelerin meşru yönetimlerinin değiştirilmesi teşebbüslerine karşı olduğunu vurguladığı açıklamada, “Öte yandan, Venezüella ile ticaretini uluslararası ticaret kurallarına uygun ve şeffaf şekilde yürütmektedir. Türkiye, iş birliği ortağı olarak gördüğü tüm Latin Amerika ülkeleriyle ilişkilerini karşılıklı saygı, dostluk ve çıkar temelinde sürdürecektir” dedi.

Abrams, katıldığı LiveatState programında, Venezuela konusunda Türkiye’den istedikleri iş birliğini göremediklerini, Türkiye’nin Maduro yönetimine destek olarak hem Venezuela’da hem de Latin Amerika’da kendi pozisyonunu zayıflattığını iddia etmişti.