Dış basında ‘Lütfi Elvan’ yankısı

Yayın tarihi: 2 Aralık 2021 Perşembe 12:21 pm - Güncelleme: 2 Aralık 2021 Perşembe 12:21 pm

Kulislerde bir süredir konuşulan Lütfi Elvan’ın istifası sonunda gerçekleşti. Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati oldu. Görev değişimi dış basında da yankı buldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda beklenen görev değişikliği sonunda gerçekleşti. Lütfi Elvan’ın istifası, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Nureddin Nebati atandı. Ekonomi yönetiminde gelişme dış basında da yankı buldu.

Elvan’ın istifasına ilişkin Reuters, “Hükümette ortodoks politikaya bağlı kalan son üst düzey yetkili istifa etti” ifadelerini kullandı. Bloomberg ise Lütfi Elvan’ın faiz indirimlerine karşı olduğunu kaydetti.

FT: ORTODOKS POLİTİKALARIN SON KALAN SESİ

Financial Times ise haberinde, “Erdoğan’ın kabinesinde ekonomik ortodoksluğun son kalan sesi olarak görülen Lütfi Elvan, görevden ayrıldı” ifadelerini kullandı. Haberde, Nebati’nin düşük faiz politikasını savunduğu hatırlatıldı. Analizde, “Elvan, iş dünyası tarafından saygı görmesine rağmen, son aylarda giderek daha fazla izole edilmiş olarak görülüyordu” denildi.

REUTERS: SON PİYASA DOSTU TEKNOKRAT

Reuters’ta yer alan analizde, “Erdoğan, hükümette ortodoks politikaya bağlı kalan son üst düzey yetkili Lütfi Elvan’ın istifasının ardından perşembe günü Nureddin Nebati’yi Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı” denildi. Haberde son yıllardaki Ekonomi ve Maliye Bakanlığı’nda ve Merkez Bankası’ndaki değişiklikler için ‘güvenilirliği zedeleyen hamleler’ yorumu yapıldı. Ayrıca, “Bu ayrılık, Erdoğan’ın son 2 yıl içinde üç merkez bankası yöneticisini aniden görevden alması da dahil olmak üzere, üst düzey ekonomik pozisyonlardaki hızlı devrin sonuncusu. Bu hamlelerin politika oluşturmanın güvenilirliğini zedelediği görülüyor” denildi. Elvan’ın Naci Ağbal ile birlikte piyasa dostu teknokratlardan olduğu da kaydedildi.

BLOOMBERG: ELVAN, FAİZ İNDİRİMLERİNE KARŞIYDI

Bloomberg’in de konuya ilişkin analizinde, “Erdoğan, para birimini zayıflatan ve enflasyonu ateşleyen agresif faiz indirimleri nedeniyle yönetimde derinleşen çatlakların ortasında aniden maliye bakanını değiştirdi” ifadeleri kullanıldı. Nebati’nin eski bakan Berat Albayrak’a yakın olduğu hatırlatılan haberde Lütfi Elvan’ın faiz indirimlerine karşı olduğu ifade edildi.

Nureddin Nebati’nin doktora tezi de şaşırtmadı! Ekonomiden eser yok

Lütfi Elvan görevden alındı, yeni Maliye Bakanı Nebati’nin albümünden FETÖ çıktı

Yeni Bakan Nebati’den ilk mesaj: Rabbim, kolaylaştır