Direniş kazandı! Maltepe Belediyesi işçileri, belediyeyle anlaşma sağladı

Yayın tarihi: 2 Kasım 2019 Cumartesi 3:19 pm - Güncelleme: 2 Kasım 2019 Cumartesi 3:19 pm

Belediye yönetiminin TİS şartlarını uygulamaması üzerine oturma eylemi yapan Maltepe Belediyesi işçileri belediyeyle anlaşma sağladı.

Kasım 2018’de imzalanan Toplu İş Sözleşmesinin uygulanması ve işten çıkarılanların geri alınması için oturma eyleminde olan Maltepe Belediyesi işçileri, TİS şartlarının sağlanması ve atılan işçilerin geri alınması konusunda belediyeyle anlaşma sağladıklarını ve direnişi bitirdiklerini duyurdu.

‘PROTOKOL İMZALANDI’

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan ve işten atıldıktan sonra direnişe başlayan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu, bu sabah Twitter’dan yaptığı açıklamada şunları yazdı:

“Maltepe Belediyesi ile sendikamız arasında anlaşma sağlanmış olup, protokol imzalanmıştır. Gerekli açıklama yarın yapılacaktır. Bizim direnişimize katkı sağlayan herkese çok ama çok teşekkürler, iyi ki varsınız arkadaşlar. İşçi arkadaşlarımız işbaşı yapmak için hazırlıklara başladı. Maltepe bizim evimiz, sokakları en kısa zamanda eski haline kavuşturmak için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz.”

Belediyenin kabul ettiği şartlar şöyle:

– Maaşlara 310 TL zam yapılacak.

– 40 saat uygulaması 1 mayısta başlatılacak.

– Atılan işçilerin tamamı geri alınacak.

– TİS’in idari maddeleri uygulanacak.

NE OLMUŞTU?

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK/Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Yöneticisi Alkan Okuducu 6 Ekim’de işten çıkarıldı, 7 Ekim’de direnişe başladı. Direnişine destek veren Genel-İş üyesi Maltepe Temizlik İşçileri Temsilcisi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile İşçi Gürsel Kahraman da işten atıldı.

İşten atmaların ardından diğer işçiler ve sendika yöneticileri, temizlik işçilerinin Maltepe’de bulunan şantiyesinde oturma eylemine başlattı.

Oturma eylemi yapan işçilere polis biber gazıyla müdahale etti, Okuducu ve iki işçi 18 Ekim’de gözaltına alındı, ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar.

İşçiler toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasını ve işten çıkarılan temsilci ile işçilerin işe geri alınmasını talep ediyordu. Kasım 2018’de imzalanan ve bugüne kadar uygulanmayan toplu iş sözleşmesi 1400 işçiyi kapsıyor.

TİS’te şu maddeler bulunuyor:

* Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi.

* Haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması.

* İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti.