Direndiler kazandılar!

Yayın tarihi: 29 Ekim 2019 Salı 2:12 pm - Güncelleme: 29 Ekim 2019 Salı 2:22 pm

İstanbul Maltepe Belediyesinde işten çıkartılan işçilerin 7 Ekim’den beri süren direnişleri sonuç verdi. Toplu iş sözleşmesi koşullarının uygulanmasını istedikleri için işten atıldığı belirtilen işçilerin işe geri alındığı aktarıldı.

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre, toplu sözleşmenin (TİS) uygulanmasını istedikleri için işten çıkarılan işçiler geri alındı. İşten atılan işçiler için düzenlenen ve temizlik işlerinin başlattığı oturma eylemine, dün sabah Fen İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri ve Park ve Bahçeler Müdürlüğü işçileri de katılmıştı.

Maltepe Belediyesi bünyesinde çalışan DİSK Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Alkan Okuducu, TİS koşullarının uygulanmasını istediği için 6 Ekim’de işten çıkarıldı. Bunun üzerine 7 Ekim’de işyerinde direniş başladı. Eyleme destek veren Genel-İş üyesi Ali Sönmez ve Serkan Bal ile işçi Gürsel Kahraman da işten atıldı. Yeni işten atmaların ardından işçiler iş yerinde oturma eylemi başlattı.

Okuducu eylemle ilgili yaptığı açıklamada, “Sendikal eylemlerden dolayı beni işten çıkardılar. Arkadaşlarımızı ise bana destek verdikleri için çıkardılar. TİS’in maddelerinin uygulanması sendika yönetimi olarak bizim vereceğimiz bir karar değil. İşçi buna karar verecek” demişti.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ NELERDİ?

Maltepe Belediyesi’nde 1400 işçiyi kapsayan ve Kasım 2018’de imzalanan toplu iş sözleşmesinde şu maddeler bulunuyor:

Haftalık çalışma saatinin 40 saate indirilmesi,

Haftalık tatil gününün 2 güne çıkarılması,

İşçi sağlığı ve güvenliği, disiplin ve zarar tespit komisyonu kurullarında işçi temsiliyeti.