Dipsiz Göl’ü resmi heyet eşliğinde kazan iki iş insanının kimliği ortaya çıktı

Yayın tarihi: 17 Kasım 2019 Pazar 11:12 pm - Güncelleme: 18 Kasım 2019 Pazartesi 11:32 pm

Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ü, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutan iki iş insanının kimliği ortaya çıktı.

12 bin yıllık değeri yok ettiler; kazının nedeni belli oldu!

Hürriyet gazetesinden Musa Kesler’in ulaştığı bilgilere göre biri inşaat, diğeri hafriyat sektöründe çalışan işadamları Trabzon’da faaliyet gösteriyor.

Gümüşhane’de oyunu yasaklanan Levent Üzümcü soruyor: 12 bin yıllık gölü kurutan kim ki bu izni alabildi

Kazı yapılırken ilgili kanun gereği kazıya üç kişiden oluşan resmi bir heyetin de eşlik ettiği ortaya çıktı. Resmi heyet önünde yapılan kazı sonucunda herhangi bir ‘define’ bulunamadığı kayda geçirildi.

Gümüşhane Valisi Kâmuran Taşbilek, bakanlığın başlattığı soruşturmanın devam ettiğini, Gümüşhane Üniversitesi’nden uzmanların da gölü ve çevresini incelemeye aldıklarını söyledi. Taşbilek, valilik ekiplerinin üniversiteden uzmanlarla birlikte gölü rehabilite etmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini de söyledi.

KAZI DOĞAL DENGEYİ BOZDU

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Osman Bektaş, hem alttan hem de üstten beslenen gölün kazı sırasında yer altı kanalları tahrip edilmişse o alanın su tutmayacağını söyledi: “Yer üzerinde nasıl dereler varsa ve onların bir yolu varsa yer altında da aynı şekilde yer altı dereleri vardır. İşte o derelerin akış yolu çoğu zaman bu tür göller olur. O dereler zarar görmüş ise eğer geçmiş olsun. Kazı sırasında gölün doğal yapısı muhtemelen bozulmuştur. Çünkü bilinçli bir kazı yapılmamış. Orası sonuçta öyle ya da böyle bir şekilde dengede idi. Gelen su ile buharlaşan su arasında bir denge vardı. Gölün beslenme yolları kapandıysa eğer, doldurduktan sonra o su kaçar gider.”