Sokak röportajında konuşan Dilruba Kayserilioğlu’na istenen ceza belli oldu

Yayın tarihi: 3 Eylül 2024 Salı 10:47 am - Güncelleme: 3 Eylül 2024 Salı 12:11 pm

İzmir’de sokak röportajındaki sözleri sebebiyle tutuklanan Dilruba Kayserilioğlu hakkında hazırlanan iddianamede 1 yıldan 3 yıla ve 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Bir sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle tutuklanan ve sonrasında tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu hakkında istenen ceza belli oldu.

Dilruba Kayserilioğlu hakkında hazırlanan iddianamede, Dilruba’nın sorgusunda ”gerizekalı” sözleriyle herhangi bir grubu hedef almadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında o sözleri sarf ettiğini belirttiği ifade edildi.

İddianamede, ”Şüphelinin İzmir Sulh Ceza Hakimliğinde alınan sorgu beyanında; soruşturmada verdiği ifadeleri aynen tekrar ettiği, herhangi bir şahsi grubu hedef almadığı, eleştiri ifade özgürlüğü kapsamında sorulan soruya cevap verdiğini, hakaret amaçlı herhangi bir ifade de bulunmadığını, farklı bir anlam yada anlaşılmaya sebep olduysa özür dilediğini açıkladığı görülmüştür” denildi.

İddianamede, Dilruba hakkında TCK 216/1-2 maddesinde düzenlenen ”halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik ve aşağılama” suçlarından ceza isteniyor. Söz konusu maddeler, 1 yıldan 3 yıla ve 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

İddianamede ayrıca, TCK 218. maddesi uyarınca suçların basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezaların yarı oranına kadar arttırılabileceği de yer aldı.

Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmiş ve 29 Ağustos Perşembe günü akşam saatlerinde tahliye edilmişti.

Dilruba Kayserilioğlu, bugün saat 14.00’de İzmir 35. Asliye Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak.

ÖZGÜR ÖZEL ZİYARET ETMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kayserilioğlu’nu ziyaret etmiş, ziyaret sonrası yaptığı açıklamada “Cezaevlerinin önlerinde haksız tutuklamalara karşı, ziyaretler, çıkışında açıklamalar… Bunlar Türkiye’nin hak ettiği şeyler değil. Türkiye’deki gazeteciler de 33 yaşındaki genç bir Cumhuriyet Kadını da hak etmiyor. Biz de bu işlerle meşgul olmak yerine Türkiye’nin diğer sorunlarının üzerine yoğunlaşmamız lazım. Dilruba’yı ziyaret ettim. Tutukluluğu baştan sona hukuksuzluktur” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Bir sokak röportajında Instagram’a erişim engeli getirilmesine ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle gözaltına alınan Dilruba Kayserilioğlu., çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

İtiraz üzerine mahkeme Dilruba’nın “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasından tutukluluğunu kaldırmış, yurtdışı yasağı getirmişti. Ancak genç kadın kendisine yöneltilen diğer suçtan tutuklu bulunuyordu.

Dilruba Kayserilioğlu, tutukluluğundan 18 gün sonra 29 Ağustos’ta tahliye edilmişti.

Dilruba için ‘tutuksuz yargılansın’ diyen Özlem Zengin: Üzgünüm demesini beklerdim

Kaynak: ANKA