Dilovası’nda olaylara karışan Suriyeliler sınır dışı ediliyor

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 1:23 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 3:19 pm

Dilovası‘nda Suriyelilerin bir köpeği zehirlediği iddiasıyla başlayan ve vatandaşların protesto gösterisine dönüşen olaylara için muhalefet harekete geçti. Beş parti Dilova Kaymakamı ile görüşecek. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü olaya karışan Suriyelilerin sınır dışı edilmeye başlandığını açıkladı.

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Suriyelilerin bir köpeği zehirlediği iddiasıyla başlayan ve vatandaşların protesto gösterisine dönüşen olaylar büyürken, CHP ve İyi Parti ile birlikte diğer muhalefet partilerinin temsilcileri Dilova Kaymakamı Metin Kubilay’ı ziyaret edecek. Ziyarette olaylara karışan Suriyelilerin sınır dışı edilmesi istenecek.

T24’ten Eray Görgülü’ye açıklamada bulunan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan “Bu olayları sadece Dilovası olarak değerlendirmiyorum. Türkiye çapında bana endişe veriyor” dedi. Türkkan, olayların başlangıcı ile ilgili “Bir ailenin köpeğin zehirlenmesi üzerine aile tepki gösteriyor. Onun üzerine 25-30 kişilik Suriyeli bir grup ailenin evini basıyor. Dün akşam üzeri bütün Dilovası’ndaki vatandaşlar, Suriyelileri istemiyoruz diye sokaklara çıkıyor. Sadece protesto için yürüyüş yapıyorlar” ifadesini kullandı.

Dilovası’nda ne oluyor?

TAŞKINLIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMESİ İSTENECEK

CHP, Saadet, Deva, Yeniden Refah partileri ile birlikte İyi Parti İlçe Başkanı Emin Yılmaz’ın Kaymakam Metin Kubilay’dan randevu aldıklarını belirten Türkkan, şöyle konuştu: “Öncelikleri Suriyelilerin Dilovası’nda uzun süredir gözlemlenen bu taşkınlıkların önüne geçilmesi. Olaya karışan Suriyelilerin sınır dışı edilmesini istiyorlar. Akşam ki kaymakamlık önünde açıklama ile ilgili kaymakama bilgi verecekler. Dilovası, daha çok doğulu ailelerin yoğunlukta olduğu bir bölge. İşin özü Türkiye genelinde olduğu gibi kültürel bir çatışmanın tezahürü bunlar. Türkiye çapında endişe veriyor bana. Sadece Dilovası olarak değerlendirmiyorum. Mesele öyle bir mesele haline geldi ki biz 10 milyon diyoruz onlar 3 milyon diyor. Hadi 6 milyonda buluşalım. Türkiye güvenlik sayısı kaç, tablonun ne kadar büyük olduğunu anlayın. Bu meselelerin bu hale geleceği belliydi, ben Dilovası’nda bütün muhtarları dolaşıyorum. Çok şikayet aldım, bu meselenin çıkabileceğine dair endişe taşıyorlardı. Ben de İçişleri Bakanı’na soru önergesi yönelttim. Süleyman bey seçime odaklandığı için yanıt vermedi. Seçim çalışmalarında da gördük, seçmen olması belli olan kişilerin özgüveni daha belli oluyor. Bu onlarda farklı bir özgüven yarattı.”

EMNİYET: SINIR DIŞI EDİLİYORLAR

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde evcil hayvanın zehirlendiği iddiasının ardından yaşanan gerginliğe ilişkin, olaya karıştıkları belirlenen yabancı uyrukluların sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildikleri bildirildi.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, dün Dilovası ilçesinde evcil hayvanın zehirlendiği iddiası sonrası yaşanan olaya kısa sürede müdahale edildiği belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

“Olaya karıştığı tespit edilen şahıslar yakalanmıştır. Haklarında adli işlem yapılan şüpheli şahıslar, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne deport edilmek üzere gönderilmiştir, ayrıca evcil hayvanın ölüm sebebinin tespiti amacıyla alınan numune ilgili kuruma gönderilmiştir.”

Öte yandan Dilovası Kent Meydanı’nda toplanan grup, olayları protesto etti.

“Bu kadar da olmaz” dedirten görüntü! Büyükada’da çöp poşetiyle denize girdiler