Dilencilerden vergi alma dönemi…

Yayın tarihi: 6 Ağustos 2019 Salı 5:33 pm - Güncelleme: 6 Ağustos 2019 Salı 5:33 pm

İsveç’te başkent Stockholm’un batısındaki Eskilstuna, ülkede dilencilere kayıt ücreti getiren ilk kasaba olurken şimdiden 8 kişi lisans aldı.

Uygulama 1 Ağustos’ta yürürlüğe girerken artık sokaklarda insanlardan para istemek için dilenciler lisans almak ve bunun için kayıt ücreti ödemek zorunda. İzin belgesi için dilencilerin 250 SEK (yaklaşık 145 TL) ödemeleri ve bir kimlik belgesine sahip olmaları gerekiyor. İzni olmadan dilencilik yapanlar 4000 İsveç kronuna (yaklaşık 2300 lira) kadar cezaya çarptırılacak.

Yerel siyasetçiler bu uygulamanın amacının dilenciliği daha zor hale getirmek ve yetkililer için yardıma muhtaç kişileri daha kolay tespit etmek olduğunu savunuyor.

Belediyenin Sosyal Demokrat meclis üyesi Jimmy Jansson, “Dilenciliği daha zor hale getirmek için bürokratikleştiriyoruz. Nasıl işlediğini göreceğiz. Umarım polis bunu uygulayabilir. Her gün yeni bir izin gerekecek.” dedi.

Yerel basın uygulamanın şimdiden işe yaramaya başladığına işaret ederek dilencilerin para istemek yerine sokakta meyve satmaya başladığını bildirdi.

İsveç SVT kanalı hafta sonunda toplam 8 kişi dilencilik yapmak için izin aldığını duyurdu.

The Local sitesinin haberine göre Aralık 2018’den bu yana ülkede bazı belediyeler şehrin belirli bölgelerinde dilenmeyi yasaklamıştı.