Dilan Polat, Erdoğan’a yazdığı mektubu neden göndermedi? İşte yanıtı

Yayın tarihi: 20 Nisan 2024 Cumartesi 8:10 am - Güncelleme: 20 Nisan 2024 Cumartesi 8:12 am

Avukat Hüseyin Kaya, müvekkili Dilan Polat‘ın cezaevinden yazdığı mektubun AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilmemesinin nedenini açıkladı. Kaya, mektubunun Erdoğan’a iletilmemesinin nedenini, müvekkilinin mektubun etkili olması yerine hukukun etkili olmasını tercih etmesine bağladı.

Kasım 2023’te, ‘kara para aklamak’, ‘vergi usul kanununa muhalefet’ ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek’ suçlamalarıyla tutuklanan fenomen Dilan Polat ve Engin Polat için beklenmedik bir karar alındı. Savcı, henüz soruşturması tamamlanmayan Polat çifti ve diğer tutukluların ‘vergi usul kanununa muhalefet’ suçundan tahliyelerini talep etti, ancak diğer suçlamalar için tutukluluklarının devamını istedi.

İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hakimliği, savcının talebini kabul etti. Polat çiftinin avukatı Hüseyin Kaya, bu kararı ‘yerinde ancak gecikmiş bir karar’ olarak nitelendirerek, “Kanunlarımızda bu tür suçlamalar için normalde tutuklama talep edilmez. Ancak vergi suçlamalarında genellikle ağır yaptırımlar uygulanıyor. Nihayetinde doğru bir karar alındı, ancak bu karar biraz geç oldu” dedi.

‘ANCAK VERGİ SUÇUNDAN CEZA ALABİLİRLER’

Dilan Polat’ın ‘Hatırlamıyorum’ savunması da işe yaramadı: 7 yıl hapsi isteniyor

Dilan Polat

Dilan Polat’ın yazdığı mektubun Cumhurbaşkanı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilmesini avukatı engellemiş.

10haber’den Miray Tamer’in haberine göre, avukat Kaya, iddianamenin Mayıs ayına kadar tamamlanmasını beklediklerini ifade etti. “Savcılık, bazı delillerin henüz toplanmadığını düşündü ve iddianameyi tamamlamak için bekledi. Bu normal bir süreç, ancak anormal olan tutuklu yargılamak” diyen Kaya, “Benim tahminim, eksik kalan MASAK değerlendirmesinin ardından diğer suçlamalardan tutuklu olan tüm şüphelilerin serbest bırakılacağı ve ardından bir ay içinde davanın başlayacağı yönünde. Bu davanın sadece vergi suçundan açılacağını düşünüyorum. Vergi suçundan dolayı maksimum 3 yıl 8 ay hapis cezası alabilirler” diye konuştu.

Kaya, Türkiye’de zaman zaman çıkarılan vergi affına da değinerek, “Böyle bir durumda, çift kalan borçlarını ödeyebilir ve ‘karar verilmesine yer olmadığına dair’ bir karar alınabilir” dedi.

Dilan Polat’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yazdığı ancak gönderip göndermemekte tereddüt ettiği mektubun akıbeti hakkında konuşan Kaya, “Ben bu mektubun gönderilmesini istemedim. Çünkü biz avukatlar olarak zaten medyada Sayın Cumhurbaşkanı’nın duyabileceği şekilde konuşuyor ve değerlendirme yapıyoruz. Mektubun etkili olmasından ziyade, hukukun etkili olmasını tercih ettik” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak: 10Haber

Kaynak: TELE1