‘Dikey bahçe’ yalanıyla halkın milyarları çalındı’

Yayın tarihi: 11 Ekim 2020 Pazar 2:38 pm - Güncelleme: 11 Ekim 2020 Pazar 2:38 pm

AKP’nin, yol kenarlarındaki ‘dikey bahçe’lerin kaldırılmasına yönelik eleştirilerine yanıt veren İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Devasa beton yüzeyler yaratıp sonra insanların gözlerini aldatmak için bu dik duvarlar üzerine suni teneffüsle yaşayacak saksılar dizdiğinizde burası bahçe olmuyor. “Dikey bahçe” yalanı halkın milyarlarını ve hakikati çalmıştır” dedi.

İstanbul’un ana yol kenarlarındaki dikey peyzaj çalışmaları kaldırılarak bunlar yerine duvarlar sanatçılar tarafından boyanıyor. Konu üzerinden AKP ve İBB yönetimi arasındaki tartışma da sürüyor. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “Çeyrek asırda betona gömülmüş bir İstanbul var. Bu beton gizlensin diye beton duvara bitki yapıştırılmış ve buna bu yoksul halkın milyarları gömülmüş” dedi.

Sosyal medya hesabından yol kenarlarındaki peyzaj çalışmalarının sökülerek yerine duvarların boyanması kararıyla başlayan tartışmaya gönderme yapan Mahir Polat, “Şimdi betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu? Mesela beton Fikirtepe gizlenebiliyor mu?” dedi.

Mahir Polat şöyle dedi:

Çeyrek asırda betona gömülmüş bir İstanbul var. Bu beton gizlensin diye beton duvara bitki yapıştırılmış ve buna bu yoksul halkın milyarları gömülmüş. Şimdi betonu bitki ile gizleme sahteciliği İstanbul’un sembolü mü oldu? Mesela beton Fikirtepe gizlenebiliyor mu?

Algı oluşturmak önce hakikate saldırmaktır. Devasa beton yüzeyler yaratıp sonra insanların gözlerini aldatmak için bu dik duvarlar üzerine suni teneffüsle yaşayacak saksılar dizdiğinizde burası bahçe olmuyor. “Dikey bahçe” yalanı halkın milyarlarını ve hakikati çalmıştır.

Yalanlarda yaşamak ve yaşatmak isteyenlerin İstanbul sembolü bu rant betonları olabilir. Gerçek sorunları çözmek isteyenler için hakikatten başka rehber olamaz. İstanbullunun sokağa atılacak, ranta kurban edilecek parası yoktur.

Gariban saksıda bitkiyi duvara yapıştırıp “sen bundan sonra dikey bahçesin” deyince bu beton duvar bahçe olmuyor. Betona doğal olarak tutunamayan kök salamayan saksılar ölüyor. Sürekli yeniden para ile alınıp bu yalanın sürdürülmesi gerekiyor.

Sizin gördüğünüz yeniden yeniden satın alınıp eskisinin yerine konan yeşil kaplamalar. Bir şey kaldırılmıyor, yalana dayalı rant devam etmiyor kısaca Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı.”

NE OLMUŞTU?

AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İBB’nin uygulamasını “Bu sökülen bitkiler sadece doğa dostu bir peyzaj değildi. Trafik gürültüsü ve egzoz gazını emmesi için bilimsel bir yaklaşımla yapılmıştı. Sökülüyor, yerini kimyasal boya ve duvar alacak. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü çıkışına yapılan bu uygulamayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” sözleriyle eleştirmişti.