Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili ayrıntılar belli oldu

Yayın tarihi: 26 Ekim 2019 Cumartesi 9:27 am - Güncelleme: 26 Ekim 2019 Cumartesi 9:27 am

Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Dijital Hizmet Vergisi kapsamında internet üzerinden sunulan, oyun, müzik, film, uygulama, e-ticaret ve benzeri tüm hizmetlere yüzde 7.5’lik vergi getirildi.

Elbette bu yeni verginin gelmesi, bazı kullanıcıların kafasında soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Çünkü verginin hangi kesimi kapsadığına dair bilgi kirliliği mevcuttu. Biz de bu bilgi kirliliğini giderebilmek adına Dijital Hizmet Vergisi ile ilgili detayları okurlarımızla paylaşma kararı aldık.

dijital hizmet vergisi

Yayınlanan yasa teklifine göre, dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetlerinden elde edilen hasılat vergi kapsamına alınacak. Dijital hizmet sağlayıcı mükellef olacak. Dijital hizmet vergisi oranı yüzde 7.5. Cumhurbaşkanı bu oranı yüzde 1’e indirebilecek ya da iki katına çıkarabilecek.

Galaxy Note 10 Plus ve Pixel 4 kamera karşılaştırması

Buna göre, yayınlanan maddeler doğrultusunda Google, Facebook, Twitter, Instagram, Yandex, Linkedin, Google Play, App Store, Spotify, Apple Music, YouTube Music, Steam, PS Store, MS Store, Xbox Store, e-ticaret siteleri artık yüzde 7.5 oranında Dijital Hizmet Vergisi (DHV) ödemek zorunda kalacaklar.

Tüketiciler herhangi bir ödeme yapacak mı?

Peki gelelim işin asıl bizi ilgilendiren kısmına. Tüketiciler, yani bizler herhangi bir ek ödeme yapacak mıyız? Elbette hayır. Yani şimdilik DHV biz tüketicileri ilgilendirmiyor. Bu vergiler az önce yukarıda saydığımız büyük kuruluşlardan alınacak.

dijital hizmet vergisi

Bir şirketin DHV kapsamına girebilmesi için Türkiye’de elde ettiği yıllık gelir toplamının 20 milyon TL’yi bulması ya da alanında dünya genelinde elde ettiği toplam gelirin 750 milyon euro’yu geçmesi gerekiyor.

Örneğin bir şirket, ülkemizde 10 milyon TL kazanıyorsa bu vergi kapsamına girmeyecek. Fakat bu şirketin yurt dışındaki gelirleri 750 milyon euro’yu geçiyorsa, ülkemizde 1TL bile kazansa DHV ödemek zorunda kalacak.

Bazı hizmetler zamlanabilir

Peki bu verginin tüketiciye hiç mi etkisi olmayacak? Aslında doğrudan bakıldığında, tüketici omuzlarına binen herhangi bir yükten söz etmek doğru olmaz. Fakat dolaylı olarak baktığımızda, işin rengi biraz değişiyor.

Muhtemelen maliyet kalemi artan şirketler, bu durumu kullanıcılara zam olarak yansıtabilirler. Örneğin Netflix, Apple Music ve Sportify gibi hizmetlerin fiyatı vergi oranında zamlanabilir. Böylece yayıncı şirketlerin cebinden de ekstra bir masraf çıkmamış olur. Kısacası olan yine kullanıcıya yani bize olur.

Elbette bu yayıncı şirketlerin elinde. Zira hiçbir zam söz konusu olmazsa, doğrudan ya da dolaylı olarak kullanıcılar etkileyen bir durum söz konusu da olmaz. Sonuç olarak bekleyip göreceğiz.