Dijital aşı pasaportu programına İngiltere’de dahil oluyor

Yayın tarihi: 2 Mart 2021 Salı 12:31 pm - Güncelleme: 2 Mart 2021 Salı 12:31 pm

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, dijital aşı pasaportu için gerekli yasal düzenleme teklifini Mart ayı içinde sunacaklarını açıkladı. Von der Leyen, aşı programına İngiltere’nin de dahil olacağını duyurdu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı olanlara verilmesi planlanan dijital aşı pasaportuna ilişkin Avrupa Birliği’nden (AB) açıklama geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’ndaki (AP), AB çapında dijital aşı belgesi için gereken yasal düzenlemeye ilişkin tekliflerini Mart ayında sunacaklarını açıkladı.

Von der Leyen, dijital aşı pasaportu programına Brexit anlaşması ile birlikten ayrılan İngiltere’nin de dahil olacağını duyurdu. AB’nin aşı pasaportu planının, turizm mevsiminin başladığı Haziran ayına kadar yürürlüğe girmesi ve sektörün nefes alması planlanıyor. İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, İngiltere’nin Brüksel ile görüşmelerde bulunduğunu ve planın, Kovid-19 testi negatif olan aşılanmamış kişileri de kapsayacağına inandığını söyledi.

ÖNCELİK AB ÜLKELERİ

Tedbirleri dün açıklayan Von der Leyen, ‘aşı pasaportları’ programının öncelikle blok içinde seyahati başlatmayı hedefleyeceğini ve Avrupalıların, İngilizler katılmadan önce otel ve tatil köyleri rezervasyonu yapma olasılığını artıracağını söyledi. Von der Leyen, şu ifadeleri kullandı:

“Dijital Yeşil Geçiş, Avrupalıların hayatlarını kolaylaştırmalıdır. Amaç, kademeli olarak iş veya turizm için AB’de veya yurtdışında güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlamaktır. Dünya Sağlık Örgütü ile işbirliği içinde, bunu küresel olarak büyütmenin bir yolu olması gerektiği görüşündeyiz”