Dicle Elektrik depremzede çiftçinin deprem desteği ödemesine el koydu!

Yayın tarihi: 28 Şubat 2023 Salı 12:07 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2023 Salı 12:07 pm

Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 il yıkıldı. Afet bölgesinde haciz işlemleri uygulanmayacağı kararı alınmasına rağmen, depremzede çiftçilerin hesaplarına yatırılan gübre ve mazot desteğine Dicle Elektrik A.Ş. tarafından haciz uygulandığı belirtildi. Elektrik borcu olan üreticilerin hesabına yatan paralar şirkete aktarıldı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sonrasında Diyarbakır’da üretici örgütleriyle bir araya geldi. Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdussamed Uçaman’ı ziyaret eden Gürer, bölgedeki tarımın sorunlarını dinledi.

Toplantıda konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, “Diyarbakırlı çiftçiler olarak Tarım ve Orman Bakanımızın üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Ancak, bölgele elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kendi hesaplarına aktarttı. Bu nedenle çok sayıda çiftçi destekleme için ödenen paraları görmeden, bu paralar Dicle A.Ş.’nin hesaplarına aktarıldı” dedi.

Elektrik firması bu kez camiyi elektrik borcu nedeniyle icraya verdi

“BU GÜCÜ NEREDEN ALIYOR?”

İskenderoğlu, “O kadar insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, Dicle Elektrik A,Ş. İse paranın derdine düşmüş. Depremde olsun çiftçilere aktarılan paraya bloke konulmamalı idi. Dağıtım şirketi bu gücü nereden ve kimden alıyor?” diye sordu.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye borcu olan çiftçinin, hasattan sonra borcunu ödeyeceğini söyleyen İskenderoğlu, “Çiftçi kaçmıyor, 2 buçuk- 3 ay sonra borcunu ödeyebilir. Ancak şimdi gübre atamaz ise verim az olur. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

“BORÇLAR 1 YIL FAİZSİZ ERTELENMELİ”

Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da deprem nedeniyle limitine bakılmaksızın 1 yıl süreyle faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini de belirtti.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise kendisinin de çiftçi olduğunu belirterek, destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasına çiftçilerden ciddi anlamda tepki olduğunu belirtti.

Deprem nedeniyle üreticilerin hesabına aktarılan mazot ve gübre desteklerinin hesaba yatar yatmaz, şirkete aktarıldığını söyleyen Abdullah Atik, Ziraat Bankasının bu şekilde adeta elektrik dağıtım şirketinin tahsildarlığını yaptığını ifade etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de çiftçiler için ödenen paralara bloke koymak yerine, özellikle deprem bölgesindeki üreticilerin daha çok desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi ve bu bölgede tarımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini dile getirdi.