Devlet Tiyatroları sanatçısı Olcay Poyraz hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2023 Pazar 4:01 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2023 Pazar 4:01 pm

Devlet Tiyatroları (DT) sanatçısı Olcay Poyraz 80 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Devlet Tiyatroları, sanatçı Olcay Poyraz’ın dün yaşamını yitirdiğini duyuruldu. Yapılan açıklamada Poyraz’ın cenazesinin 10 Temmuz saat 14.00’te Alaçatı Kabristanı’na defnedileceği de belirtildi.

OLCAY POYRAZ KİMDİR?

Türk oyuncu, yönetmen ve çevirmen Olcay Poyraz, 1969’da Fransa’dan Türkiye’ye döndüğünde Nezihe Meriç’in yedi kadın tipinden oluşan tek kişilik “Sular Aydınlanıyordu” piyesini iki sezon oynadı. Devlet Tiyatrolarında eser sahneye koyan Fransız rejisörlerden Roland Pietri ve Jean-Pierre Miquel’e asistanlık yaptı. Eric Westphal, Guy Foissy, Maurice Yendt, Vladimir Volkoff, Victor Haim, Agnès Jaoui, Jean-Pierre Bacri, Josiane Balasko, Catherine Anne, Christine Reverho, Sébastien Thiéry gibi Fransız çağdaş yazarların piyeslerini Türkçeye kazandırdı.

Jean Cocteau’nun monologlarından düzenlediği bir gösteriyi, Guy Foissy’nin “Soirées Bourgeoises”, René de Obaldia’nın “Deux Femmes pour un Fantôme” ve “La Baby Sitter” adlı eserlerini fransızca olarak Ankara Fransız Kültür Merkezi’nde oynadı. Yaşar Kemal’in üç hikayesinden oluşan “Anadolu’da Hasat” gösterisini, fransızca, önce Fransız büyükelçiliğinde, sonra Fransız Kültür Merkezleri’nde sergiledi ve 1998 yılında da, Cumhuriyetimizin 75. Yıl etkinlikleri arasında Paris’te “Théâtre de l’Ile Saint-Louis”de iki temsil yaptı.

1992 sonunda gittiği Kahire’de üç ay boyunca Hannager Tiyatrosu’nda tiyatro atölye çalışmaları yaptı. 1998-1999 eğitim yılında Üsküp Dram Akademisindeki Türk talebelere diksiyon ve fonetik dersleri verdi. Üsküp Türk Tiyatrosunda “Asiye Nasıl Kurtulur’u“, 2005 yılında da Azerbaycan Yuğ Devlet Tiyatrosu’nda “Midas’ın Kulakları” adlı eseri sahneledi.

Nâzım Hikmet’in şiirlerinden oluşan “Ben Nazım Hikmet” gösterisini fransızca olarak yine Paris’de “Maison de la Poésie-Théâtre Molière”de oynadı Aynı yıl Paris’de Studio Théâtre’da ve Brüksel’de tekrarladı. Gösterinin türkçesini 2004 Haziranında Azerbaycan’da gerçekleştirdi. 2005’te Ankara’da ve Karadeniz turnesinde ve İzmir ve İstanbul’da da oynadı.

2005 Nisanında Ankara Müzik Festivalinde oynanan Eric Westphal’ın “Sizlerle Mozart” piyesini çevirdi ve sahneledi.

Sanatçı 1988 yılından bu yana Sevda – Cenap And Müzik Vakfı‘nda yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır.

TRT televizyonunda 1970’li ve 1980’li yıllarda pek çok yabancı dizi ve filmde ünlü başrol oyuncularını seslendirmiştir. Ayrıca TRT radyolarında Radyo Tiyatrosu ve Arkası Yarın gibi programlarda görev yapmıştır.