Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü’nden, “Diyarbakır duvarla ikiye bölünüyor” iddialarına ilişkin açıklama

Yayın tarihi: 2 Eylül 2020 Çarşamba 4:40 pm - Güncelleme: 2 Eylül 2020 Çarşamba 4:40 pm

Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır’da “Kent, duvarla ikiye bölünüyor” iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, yapılacak çalışmada demir yolunun geçiş güzergahının duvarla değil panel çitle örülüp, vatandaşın can ve mal güvenliğinin sağlanmasının amaçlandığı bildirildi.

Diyarbakır’da başta Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Devlet Demiryolları’nın tren raylarının kenarına duvar örüp, dikenli telle kapatacağı ve bu çalışmayla kentin ikiye bölüneceği iddia edildi.

DUVAR ÖRÜLMESİNİ, DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI TALEP ETMİŞ

DHA, iddialar ve çalışma hakkında bilgi aldığı yetkililer, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın 8 Ağustos 2019’da, Malatya’daki Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak, kent merkezinden geçen demir yolunun bazı bölgelerinde ‘can ve mal güvenliği’nin sağlanması için ihata duvarının yapılmasını talep ettiği öğrenildi.

Talepler üzerine bölge müdürlüğü, Diyarbakır’daki demir yolu güzergahında inceleme başlattı. İncelemeler sürerken, Malatya’daki Devlet Demiryolları 5’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri Diyarbakır’a gelerek DTSO’da birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisiyle toplantı yaptı.

Toplantıda demir yolunda yapılacak çalışmayla ilgili STK temsilcilerine bilgi verilip, görüşlerine başvuruldu. Toplantının ardından Devlet Demiryoları yetkilileri, STK temsilcileriyle yapılacak çalışmaları sahada inceledi. STK temsilcilerinin görüşleri de alındıktan sonra 10 kilometrelik hat kenarında yapımına başlanan panel çitin, iddiaların aksine 30 cm bodur beton üzerine, dikenli ya da jiletli telin olmadığı, aksine yaya geçitlerinin olduğu panel çit şeklinde yapılacağı öğrenildi. Bu uygulamanın Türkiye’nin birçok bölgesinde yapıldığı yetkililerce ifade edildi.

ÇALIŞMA BAŞLATILDI, STK’LAR TEPKİLERİNİ BİLDİRDİ

Çalışmaya başlanıldıktan sonra Diyarbakır’daki STK’ların iddia ettiği ‘Diyarbakır duvarla ikiye bölünüyor’ açıklamasının “provokasyon” olduğunu söyleyen yetkililer, bu çalışmanın ilk aşamasından bu yana STK’ların görüşlerini aldıklarını bildirdi.