Devlet Bahçeli’den ‘astronot’ için isim önerisi

Yayın tarihi: 10 Şubat 2021 Çarşamba 11:07 am - Güncelleme: 10 Şubat 2021 Çarşamba 11:29 am

Milli Uzay Programı kapsamında Ay’a gidileceğini açıklayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor” çağrısına ilk yanıt MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli, ‘astronot’ kelimesi için gökbilimci Cacabey’in ismini önerdi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Milli Uzay Programı kapsamında Ay’a gidileceğini açıklamasının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den ‘astronot’ kelimesi için isim önerisi geldi.

Konuyla ilgili MHP’den yapılan açıklamada, “Genel Başkanımız Sn Cumhurbaşkanı’nın dün yaptığı açıklamanın ardından astronot için Türk gökbilimci Cacabey’in ismini önermiştir” denildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, “Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karşılık bulmamız gerekiyor. Buradan dil bilimcilerimize bir çağrıda bulunuyor ve diyorum ki Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım. 83 milyon vatandaşımız da özgün fikirleriyle bu arayışa ortak olabilir” demişti.

CACABEY KİMDİR?

Cacabey, Kırşehir’de Selçuklular döneminde, gökbilim çalışmaları yapılan bir rasathane olarak da kullanılan bir medrese inşa ettirmiş, gökbilim çalışmalarına öncülük eden birim isim olarak tarihe geçmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2023’te Ay’a gideceğiz