DEVA’nın seçim kararına parti içinden yorum

Yayın tarihi: 28 Nisan 2022 Perşembe 9:01 am - Güncelleme: 28 Nisan 2022 Perşembe 3:30 pm

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin “Bizim bu kararlı duruşumuz, AKP’deki çözülmeyi artıracak ve hiç görmedikleri bir mağlubiyeti tattıracağız onlara.” dedi.

 

DEVA’nın kararını DW Türkçe’ye değerlendiren Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin de artık parti üyelerinin başka parti listelerinden seçimlere gireceği söylemlerinin tamamen ortadan kalktığını belirterek, şöyle konuştu:

“Biz başka bir partinin listesinden girmeyeceğiz. İlk kez seçime giriyoruz ve dolayısıyla kantara çıkıp kendi ölçümüzü vermek istiyoruz. Bu ittifak içinde olur, dışında olur, bu sonraki aşamalarda konuşulacak konulardır.”

CHP’den DEVA Partisi’nin seçim kararına ilk yorum

Şahin, altılı masanın 28 Şubat’ta yayımlanan ilk deklarasyonunun ardından özellikle iktidar kalemlerinin ve bazı sol aydınların ısrarla “DEVA, İYİ Parti listesinden mi, CHP listesinden mi seçime girecek?” tartışmaları yürüttüğünü söyleyerek, şunları kaydetti:

“Bu konuya bir netlik kazandırdık. Önceliğimiz elbette ki altılı masanın ruhuna uygun hareket etmektir. Oradaki insicamı bozacak en ufak bir davranış içinde değiliz. Asla bir tepki değil bu.”

İdris Şahin, DEVA’nın aldığı bu kararın AKP’ye etkisi ile ilgili olarak da şu öngörüsünü paylaştı:

“Bizim bu kararlı duruşumuz, AKP’deki çözülmeyi artıracak ve hiç görmedikleri bir mağlubiyeti tattıracağız onlara. Sandıklarda büyük bir hayal kırıklığına uğrayacaklar ve biz de tam tersine güçlü çıkacağız. Çünkü en azından bizim için herhangi bir siyasi partinin listesinden girme gibi bir ihtimal tamamen ortadan kalkmış oldu. Bu, ‘biz siyaset yapmak istiyoruz’ arzusu içinde olanların bu tarafa yönelimini çabuklaştıracaktır.”

KARAR CHP’Yİ RAHATLATIR MI?

Babacan’ın yaptığı açıklama Ankara’da hareketli saatler yaşanmasına ve partiler arasındaki trafiğin artmasına yol açarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kurmaylarıyla daha önceden planlanan toplantıda durum değerlendirmesi yaptı.

DW Türkçe’ye son açıklamayı değerlendiren CHP’li bir yetkili, Babacan’ın açıklamasının altılı masaya dair bir sorun oluşturmadığını belirterek, “Aksine bizim durumumuzu rahatlattı” yorumu yaptı.

AKP ile MHP’nin uygulamaya soktuğu yeni seçim yasasında, ittifak içindeki partilerin çıkaracakları milletvekili hesaplamasında her bir seçim çevresinde aldıkları oy dikkate alınacağından, muhalefet partileri de bir süredir en fazla milletvekilini nasıl çıkartabilecekleri üzerinde çalışıyordu.

Bu nedenle Babacan’ın bu kararının özellikle CHP için iyi olacağı, belki buna benzer şekilde diğer bazı partilerin de kendi isimleriyle seçime girmesinin seçim aritmetiği açısından iyi olabileceği değerlendiriliyor. Böylelikle ittifak içindeki CHP gibi büyük partilerle milletvekili pazarlığı da yapılmayacağı belirtiliyor.

Babacan: DEVA seçime kendi adı ve kendi logosuyla girecek