DEVA Partisi: TBMM, Paris Anlaşması’nı onaylamalı

Yayın tarihi: 11 Aralık 2020 Cuma 3:12 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2020 Cuma 3:12 pm

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, TBMM’yi Paris İklim Anlaşması’nı onaylamaya davet etti.

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikaları Başkanı Yasemin Bilgel, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni (TBMM), Paris Anlaşması’nın kabulünün 5. yıldönümünde, anlaşmayı onaylamaya davet ediyoruz. Yaşanabilir bir dünya için iklim krizini önlemeliyiz” açıklamasını yaptı.

Bilgel, “İklim krizi, günümüzde insanlığın ve dünyanın geleceğini tehdit eden en büyük sorundur. Küresel ısınma kaynaklı iklim krizi; insanlar, diğer canlılar, çevre ve ekonomi üzerinde geniş kapsamlı ve yıkıcı bir etkiye neden olmaktadır” ifadelerini kullandı.

Bilgel’in açıklaması şöyle:

“12 Aralık 2015’te, küresel sıcaklık artışını sanayileşme öncesi döneme göre 2°C derece altında tutmak ve hatta mümkünse 1,5°C ile sınırlandırmak amacıyla işbirliği içinde çalışmak için Paris Anlaşması kabul edildi.

“G-20 ÜLKESİ OLUP DA ANLAŞMAYI ONAYLAMAYAN TEK ÜLKEYİZ”

Türkiye ise Eritre, İran, Irak, Libya, Güney Sudan ve Yemen ile birlikte Paris Anlaşması’nı imzalamasına rağmen parlamentosundan geçirmeyen yedi ülkeden birisi oldu. Bu durum, G20 üyesi olup da anlaşmayı onaylamayan tek ülke olduğumuzu gösteriyor.

“EK-I KATEGORİSİNDEN ÇIKILMALI”

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde (BMİDÇS) kendine özgü konumu olan gelişmiş bir ülke olarak EK-I kategorisinde yer alması adil ve doğru değildir.

DEVA Partisi olarak, adil bir işbirliği sağlanması için, Türkiye’nin EK-1 kategorisinden çıkarılması gerektiğine inanıyoruz. Bununla birlikte, Türkiye Paris Anlaşması’nı meclisten geçirip, iklim krizini önleme mücadelesinde yerini almalı, diplomasi kanallarını açık tutarak gerekli desteği almak için kararlılıkla çalışmalıdır.

Parti programımızda da güvence altına aldığımız üzere, iklim krizi ile mücadele platformlarında aktif rol alacağız. Sorunun çözümü için diğer devletlerle işbirliği içinde hareket edeceğiz. Türkiye’nin sorumluluklarıyla orantılı olarak yükümlülüklerini üstlenmesini sağlayacağız.

İklim krizini önlemeyi bir öncelik olarak görüyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın sorumluluğunu taşımamız gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz.”

PARİS ANLAŞMASI NEDİR?

12 Aralık 2015’te kabul edilen Paris iklim Anlaşması’nın 5. yıl dönümünde Türkiye’de iklim alanında çalışan sivil toplum kuruluşları Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasını ve ulusal katkı hedeflerini iyileştirmesini talep ediyor.

Türkiye, Paris İklim Anlaşması’nı 2016’da imzalamasına rağmen hala onaylamayan 7 ülkeden biri.