DEVA ile Demokrat Parti Meclis’te ortak grup kuruyor! Vekil sayısı ve tarih belli oldu

Yayın tarihi: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 10:50 pm - Güncelleme: 26 Ağustos 2024 Pazartesi 10:51 pm

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, DEVA ile Meclis’te ortak bir grup kuracaklarını açıkladı. Enginyurt, grubu yaklaşık 25 milletvekili ile Ekim ayında kurmayı planladıklarını söyledi.

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, TELE1’de ekranlara gelen ‘Kayıt Dışı’ programına konuk oldu.

Programda gündeme dair açıklamalarda bulunan Enginyurt, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Demokrat Parti’nin, TBMM’de 20 milletvekili ile ortak grup kuracak yeter sayıya ulaştığını söyledi.

Yaklaşık 25 vekil ile grup kurmayı planladıklarını belirten Enginyurt, “Ekim ayında göreceğiz inşallah” dedi.

Enginyurt, şunları söyledi:

-Bizim Kemal Bey’den (Kemal Kılıçdaroğlu), CHP’den milletvekili alalım gibi bir düşüncemiz asla yok. İYİ Parti’den ayrılanlar var, partisinden mutsuz olduğunu düşündüğümüz, bir sonraki dönemde de aday yapılamayacağına kendinin bile inandığını gördüğümüz insanlar var.

“25 CİVARINDA BİR GRUP KURALIM DİYORUZ”

-Böyle bir diyalogla 25 civarında bir grup kuralım diyoruz. Bunu da şunu için kuralım ne DEVA ne Demokrat Parti, Meclis’te konuşma hakkımız yok. Grubumuz olmadığı için 1 dakika bile konuşamıyoruz. Ama Meclis’te konuşacak çok kabiliyetli insanlar var. Mesela Salih Uzun, Haydar Altıntaş… Çiftçi konusunda Demokrat Parti’sin söylüyorum… DEVA’da Mehmet Emin Ekmen… Biraz bana test de gelse böyle Güneydoğu kökenli falan, Mustafa Yeneroğlu… Farklı da görsek bize göre farklı ama hümanist bir dünya görüşüyle farklı kesimlere hitap eden. İdris Şahin var, Elif Hanım var. Şu an aklıma gelenler böyle.

“EKİM AYINDA KURACAĞIZ”

-20’ye ulaştık diyebiliriz. 20’de sıkıntımız yok yani. Ama biz 20 olsun istemiyoruz. Çünkü Allah korusun biri ölebilir, ayrılabilir. En azından 20’yi aşan bir sayı olsun. Ekim ayında göreceğiz inşallah. Beceriksizlik olursa bizden kaynaklanmıştır.

MECLİS’TEKİ SANDALYE DAĞILIMI NE DURUMDA?

AKP ve CHP’de yapılan son vekil transferlerinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki sandalye dağılımı da geçtiğimiz günlerde değişti.

Ahmet Ersagun Yücel ile Seyithan İzsiz’e rozet takan AKP’nin Meclis’teki vekil sayısı 266’ya yükseldi.

Bağımsız Adana Milletvekili Bilal Bilici’nin katılımıyla ise CHP’nin sandalye sayısı 128’e yükseldi.

Demokrasi ve Atılım Partisi’nin (DEVA), Meclis’te 15 milletvekili bulunuyor.

Demokrat Parti’nin TBMM’deki sandalye sayısı ise 3.

Diğer partilerin vekil sayısı ile şöyle:

DEM Parti (57), MHP (50), İYİ Parti (32), Saadet Partisi-Gelecek Partisi (20), Bağımsız Milletvekili (6), HÜDAPAR (4), Yeniden Refah Partisi (4), TİP (3), Demokratik Bölgeler Partisi (2), Emek Partisi (2), DSP (1)

20 VEKİL GRUP KURMAYA YETİYOR

Demokrat Parti ve DEVA’nın TBMM’de toplamda 18 milletvekili bulunuyor. Meclis’te grup kurmak için 20 vekil yeterli oluyor. Her iki partinin, en az 2 milletvekili transfer etmesi durumunda grup kurma planının önünde herhangi bir engel olmayacak.

SPK’nın işlem başlattığı Cemal Enginyurt Taşkesenlioğlu’nu hatırlattı

Kaynak: HABER MERKEZİ