Deutschebank’tan al haberi: Merkez Bankası’ndan örtülü faiz artışı! Yüzde 12’yi bulabilir

Yayın tarihi: 18 Ağustos 2020 Salı 1:04 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2020 Salı 1:06 pm

Deutsche Bank yaptığı analizde “Durumu yeniden değerlendirmeden ve taktiksel uzun süreleri değerlendirmeden önce ortalama fonlamanın en az %10,50’ye ulaşmasını veya TL/doların 7,50’ye yükselmesini bekliyoruz.” dedi. Öte yandan Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir görünümle başlarken, yurt içinde bu hafta gerçekleştirilecek Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek.

Geçen hafta liradaki oynaklığın artmasının ardından Merkez Bankası çeşitli sıkılaştırma önlemleri aldı. Ancak beklendiği gibi, Merkez Bankası doğrudan bir faiz artışı yerine, mevcut çerçeveyi sıkılaştırdı.

Altın fiyatları hızla yükselmeye başladı

Ortalama finansman şu anda %9,06’ya (Ağustos başından bu yana + 150 baz puan) ulaştı ve önümüzdeki Çarşamba %9,75’e ulaşmasını bekliyoruz.

Yakın vadede ortalama fonlama oranının en az %12,0’a çıkarılması kaçınılmaz görünüyor. Ancak, oraya ulaşmak için farklı yollar var. Zayıf liranın merkez bankasının zamanında yanıtını daha da önemli hale getirmesine karşın, yakın zamanda 1 aylık repo ihalesinin başlatılmasının, 20 Ağustos’ta 1 haftalık repo faiz oranını % 12,0’a artırma olasılığını düşürdüğüne inanıyoruz.

1 haftalık repo oranını faiz beklentimizi bu nedenle %10,0’a indiriyoruz. Hala ortak beklentinin çok üzerinde olmasına rağmen, piyasa beklentilerini iyileştirmek için faiz artması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca, gecelik borç verme oranının büyük olasılıkla %11,75 olacağı yeni bir “oran koridoru” sağlayacak. Bu durum, ilk beklentilerimizle uyumlu olarak, Eylül ayı başında ortalama fonlama oranı için kapıyı %12,0’a kadar açık bırakıyor.

Döviz piyasasındaki hareketlere bağlı olarak eğer döviz baskı altında kalırsa ve enflasyon yükselişe geçerse Eylül toplantısında haftalık repo faizinin %12’ye çıkarılacağını ve dördüncü çeyrekte 300 baz puan daha artırılacağını tahmin ediyoruz.

Yerel Piyasalar: Tahvillerde veya FX piyasasında taktik veya yapısal uzun pozisyon almak için henüz çok erken. Ortalama fonlama oranlarını %10,50’nin üzerinde, uzun vadeli yerel tahvilleri %15,0’in üzerinde ve USDTRY’yi 7,50’de izleyip görmeyi beklemek gerek.

Yükselişi durmuyor! Dolar yeniden rekor kırdı

Arka plan: Geçen hafta liradaki oynaklığın artmasının ardından, Merkez Bankası çeşitli sıkılaştırma önlemleri aldı. Ancak, beklendiği gibi, doğrudan bir artış yerine, Merkez Bankası mevcut çerçeveyi sıkıştırdı. %8,25 oranındaki 1 aylık repo ihaleleri iptal edilerek merkez bankası finansmanı gecelik borç verme faiz oranına (% 9,75) kaydırıldı. Ayrıca piyasa yapıcıların fonlama indirimi de kaldırıldı. Bu, ortalama fonlama oranının Ağustos başındaki %7,50’nin ve 1 haftalık repo oranının (% 8,25) çok üstüne çıkmasına neden oldu.

CBT İÇİN SEÇENEKLER NELERDİR?

Geçtiğimiz Perşembe günü yayınlanan resmi çağrımızda, mevcut çerçevenin mümkün olduğunca sıkıştırılmasını bekledik. Ayrıca 20 Ağustos’taki bir sonraki toplantıda 1 haftalık repo faizinde 375 baz puan artışla %12,0’a çıkacağını tahmin ettik. Fonlamanın ağırlıkla bu orandan yapılması ile ortalama fonlama oranı yavaş yavaş % 12,0’a dönecek.

Dünkü karar aslında oldukça benzer bir yaklaşımdı. TCMB 1 aylık repo ihalesini daha yükseltirse, önümüzdeki hafta başlarında ortalama fonlamada % 11,0’a yakın olabiliriz. Her durumda, ortalama finansman yavaş ama kademeli olarak beklenen% 12,0’a doğru ilerliyor.

Aşağıda, olası üç para politikası senaryosunu tartışıyoruz ve lira için çıkarımlara ilişkin görüşümüzü sunuyoruz.

1) Önümüzdeki haftanın TCMB toplantısından önce kesin faiz artışı

Perşembe günü liranın değer kaybetmeye devam etmesiyle (1 aylık repo ihale duyurusu sonrası) Merkez Bankası 1 haftalık repo oranını anında %11,0’a (hatta % 12,0) yükseltecek ve tüm fonlamayı 1 haftalık repo faizinden gerçekleştirecek.

Lira için çıkarımlar: Bu, lira için en olumlu sonuç olacaktır. Orta vadede faiz seviyeleri hala çok düşük olsa da, lira böylesi bir açıklamanın arkasından toparlanmalı.

Olabilirlik: Devam eden döviz zayıflığına rağmen, daha az olası – özellikle 1 aylık repo ihalelerinin yeniden başlatılmasından sonra.

Merkez Bankası’ndan bankalarla ilgili yeni karar

2) 1 aylık daha fazla repo ihalesi

Aylık fonlamalar arttıkça, ortalama fonlama faizi de yükselecek. Önümüzdeki Perşembe, Merkez Bankası 1 haftalık repo oranını %8,25’te değiştirmese de anlamsız bir fonlama aracı haline getirebilir veya yeni fonlama aracı olarak 1 haftalık repo oranını % 10,0’a (veya daha yükseğe) çıkarabilir.

TL için çıkarımlar: Orta vadede ortalama %10,50 -%11,0 olan ortalama fonlama yeterince yüksek olmasa da, yakın vadede daha anlamlı bir para politikası sıkılaştırması olacağı beklentisi lira için olumlu algılanır. TCMB’nin 1 haftalık repo faizine ne yapacağına bağlı olarak TL’nin önümüzdeki haftadan sonra değer kazanması beklenebilir. Oran ne kadar yüksekse, TL o kadar istikrar kazanabilir. Bu, 1 haftalık repo oranı değişmeden bırakılsa bile, ortalama fonlama% 11,0’a yakınken, liranın bir miktar destek görmesi gerekir.

Olabilirlik: Bu olası bir senaryo, ancak Cuma günü Merkez Bankası, daha az finansman ihtiyacı nedeniyle 1 aylık repo ihalesi yapmadı. Önümüzdeki haftanın başındaki gelişmeler, bu seçenek hakkında daha fazla netlik elde etmek için takip edilmeli.

3) Gecelik borç verme oranından finansman

Merkez Bankası, 1 aylık repo oranlarını tek seferlik olarak görüyor ve en az önümüzdeki Perşembe gününe kadar gecelik borç verme faizinden fonlamaya geri dönüyor.

Lira için çıkarımlar: Bu, şu anda lira için en az olumlu sonuç olacaktır. Bu durumda, ortalama fonlama %9,75’e yakın hareket edecek, ancak lira üzerindeki baskı yenilenecek. Bu senaryoda, önümüzdeki haftaki toplantısında 1 haftalık repo faizine daha anlamlı bir artış, TL’yi istikrara kavuşturmak için en iyi (ve tek) para politikası kararı olacaktır. Bununla birlikte, risk, mevcut çerçevenin 1 haftalık repo oranına bir artış olmadan daha da sıkılaşması riskini artırabilir. Olabilirlik: Bu muhtemelen yakın vadede en olası senaryodur ve Perşembe günkü faiz kararının önemini artıracaktır. Perşembe günkü hareket, o zamana kadar liradaki fiyat hareketine bağlıdır.

DB DEĞERLENDİRMESİ – SIKILAŞTIRMA KAÇINILMAZ, ANCAK BUNU YAPMANIN TEK BİR YOLU YOK

TL cinsinden son zayıf fiyat hareketine bakıldığında – hatta 1 aylık repo ihale duyurusu sonrası, geçen haftaki sermaye çıkışları, ama daha da önemlisi şaşırtıcı derecede yükselen döviz mevduatı ve yerel halkın altın birikimi fonlama faizinin daha da sıkılaştırılması gereğini açık hale getiriyor.

Bu nedenle, yakın vadede ortalama fonlama oranını en az % 12,0’a çıkarmanın kaçınılmaz olduğuna inanıyoruz. TL istikrar kazanmazsa, yıl içinde %15,0’a uzanan bir artış daha yapılması gerekiyor. Bu seviyelere nasıl ulaşılacağına dair çeşitli seçenekler var ve en son para politikası önlemlerine dayanarak, TCMB adım adım yaklaşımı kullanmaya devam edecek.

PİYASADA NASIL KONUMLANMALI?

Sabit Getiri Tahvil/bono: Yerel piyasada konum almak zor olmaya devam ediyor. Hafif konumlandırma ve elverişli arz / talep dinamikleri göz önüne alındığında, yerel tahvillerdeki satışlar daha da azaldı. Merkez Bankası güvenilir bir sıkılaştırma uygulamadan önce, sabit gelire yeniden yatırım yapmayı önermiyoruz. Önümüzdeki birkaç hafta içinde 10 yıl vadeli tahvillerinin% 15,0’a ulaşmasını bekliyoruz (şu anda:% 14,20). Eğride, daha uzun vadeli tahviller, yüksek vadeli prim ve önden yüklemeli sıkılaştırmanın daha sınırlı etkisi göz önüne alındığında daha çekici görünüyor.

Döviz: Tüm modellerimizde Türk Lirası ucuz görünüyor. Ayrıca piyasanın 1 aylık repo ihalesinin olumlu etkisini hafife aldığına inanıyoruz. Bu nedenle tünelin sonunda ışığın ve risk-ödülün yavaş yavaş daha destekleyici hale geldiğini görüyoruz. Yine de şimdilik temkinli tarafta kalıyoruz. Sıkılaştırma daha kararlı bir yaklaşım yerine hala adım adım gerçekleştiriliyor. Bu nedenle, Merkez Bankası tam olarak sıkılaşmadan önce önümüzdeki günlerde kademeli olarak bir miktar daha zayıflama bekliyoruz. Durumu yeniden değerlendirmeden ve taktiksel uzun süreleri değerlendirmeden önce ortalama fonlamanın en az %10,50’ye ulaşmasını veya TL/doların 7,50’ye yükselmesini bekliyoruz.

GÖZLER PARA POLİTİKASI KURULU TOPLANTISINDA

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir görünümle başlarken, yurt içinde bu hafta gerçekleştirilecek Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, ABD ile Çin arasındaki gerilim, jeopolitik gelişmeler ve ekonomi teşvikleri gündemin odağındaki yerini korurken, geçen haftanın son işlem gününde borsalarda etkili olan karışık seyir, Asya piyasaları ile yeni haftaya da taşındı.

Cuma günü ABD’de açıklanan verilere göre, perakende satışlar, temmuzda aylık yüzde 1,2 artsa da yüzde 1,9 olan beklentilerin altında kaldı. Sanayi üretimi de temmuzda aylık yüzde 3 ile tahminler doğrultusunda artış kaydetti.

Öte yandan, Kovid-19 salgınıyla mücadeleye yönelik teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin devam etmesiyle S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kaybederken, Dow Jones endeksi yüzde 0,12 yükseldi.

Avrupa borsalarında ise geçen haftanın son işlem gününde satıcılı bir seyir izlendi. Avro Bölgesi’nde GSYH’nin 2. çeyrekte beklentiler doğrultusunda yüzde 12,1 daralması sonrası Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,71, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,58 değer kaybetti.

Bugün Japonya’da açıklanan verilere göre, ekonomi, 2. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,8 ve yıllık yüzde 27,8 daraldı. Çin’de Merkez Bankası’nın finansal piyasaları, likidite enjeksiyonu ile destekleyeceği yönündeki haberler piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine neden oldu. Kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 2,3 değer kazanırken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 değer kaybetti.

Yurt içinde, cuma günü Avrupa borsalarına paralel satıcılı bir seyir izlenen Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi, yüzde 1,49 değer kaybıyla günü 1.083,83 puandan tamamladı. Geçen hafta 7,3712’den kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,3750 seviyesinden işlem görüyor.

Yeni haftanın gündeminde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı ve cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Türkiye değerlendirmesi öne çıkıyor.

Yurt dışında ise çarşamba günü ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanakları ve cuma günü dünya genelinde açıklanacak Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri takip edilecek.

Analistler, Kovid-19 aşısına ilişkin haber akışı, Doğu Akdeniz başta olmak üzere jeopolitik gelişmeler ve ABD ile Çin arasındaki gerilimin yatırımcıların odağındaki yerini koruduğunu belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.070 puanın destek, 1.120 ve 1.150 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

AA Finans’ın, 20 Ağustos Perşembe günü gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin anketine katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğu politika faizinin sabit bırakılacağını tahmin etti. Ankete katılan 22 ekonomistin sadece 4’ü faiz artırımı yapılacağını öngörürken, politika faizindeki artış beklentileri 25 baz puan ila 175 baz puan arasında yer aldı.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

  • 10.00 Türkiye, temmuz ayı konut satışları
  • 11.00 Türkiye, temmuz ayı bütçe dengesi
  • 15.30 ABD, ağustos ayı New York Fed imalat endeksi