Eczanelerden ücretsiz maskeler ne zaman ve nasıl alınacak?

Yayın tarihi: 10 Nisan 2020 Cuma 9:13 am - Güncelleme: 10 Nisan 2020 Cuma 1:51 pm

Sağlık Bakanlığı ile Türk Eczacıları Birliğinin yaptığı görüşmeler sonucunda, ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılmasına karar verildiği açıklanmıştı. Kararın ardından ‘Ücretsiz maskeler eczanelerden ne zaman ve nasıl alınacak?’ sorusu da yanıtını buldu.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, ücretsiz maske dağıtımının eczaneler üzerinden yapılması kararıyla ilgili açıklama yaptı. Sarıalioğlu, “Eczanelerden ne zaman maske alınabilecek?” sorusuna şu yanıtı verdi:

İLK ETAPTA 2.5 MİLYON MASKE DAĞITILCAK

Sağlık Bakanlığı üç büyük dağıtım kanalımıza sevkiyatı tamamlamak üzere. İstanbul Ecza Kooperatif, Selçuk Ecza ve Alliance Healthcare’a sevkiyat tamamlanır tamamlanmaz 2.5 milyon maske dağıtılacak.

KOD NUMARASI GÖNDERİLECEK

Bakanlık, dün itibarıyla maskeleri İstanbul’daki ecza depoları aracılığıyla eczanelerimize dağıtmaya başladı. 20-65 yaş arası vatandaşların telefonlarına bir kod numarası gönderecek. Vatandaşlar da bu kod numarası ve TC kimlik numaralarıyla herhangi bir eczaneden ücretsiz maskelerini alabilecek.

Ankara’daki dağıtım kanallarına da bugün itibariyle Sağlık Bakanlığı tarafından maskelerin ulaştırılacağını ve ardından da vatandaşa eczaneden dağıtıma başlanacağı söylendi. Sonra da diğer şehirlerde dağıtım yapılacak.

MESAJLAR KADEMELİ OLARAK ATILACAK

Şöyle bir önlemimiz var, Sağlık Bakanlığı o 20-65 yaş arası gruba toplu mesaj atmayacak. Kademeli bir şekilde mesaj atacak. Mesajı gelen vatandaşımız eczaneye gelecek. Diyelim yarın 50-65 yaş arasına mesaj gelecek, belki 3 saat sonra 30-50 yaş arasına mesaj gelecek. Yığılmayı bu şekilde önlemeyi planlıyoruz. 10 gün için kişi başı beş maske verilecek. Bu maskeler günlük, normal cerrahi maskeler.

10 GÜN SONRA BİR MESAJ DAHA GÖNDERİLECEK Mİ?

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Zafer Cenap Sarıalioğlu, “10 gün sonra vatandaşlara bu mesaj tekrar mı gönderilecek?” sorusuna şu yanıtı verdi: Bunun cevabını şu anda bilmiyoruz. Çünkü bu çok yeni ve bugün başladı. Ama bu uygulamayı başlattıklarına göre herhalde devamı olacaktır diye düşünüyoruz.

 

İstanbul’da ücretsiz maskeler eczanelerden alınabilecek 

İstanbul’da ücretsiz maskeler eczanelerden alınabilecek

 

Sarıalioğlu, Ankara’daki dağıtım kanallarına da bugün itibariyle Sağlık Bakanlığı tarafından maskelerin ulaştırılacağını ve ardından da vatandaşa eczaneden dağıtıma başlanacağını söyledi. Sonra da diğer şehirlerde dağıtım yapılacak.

 

İstanbul’da yoğun bakımlar doldu; 5 ilde sokağa çıkma yasağı gelebilir

“Eczanede Koronavirüs testi olur mu?” 

Sarıalioğlu “Eczanede koronavirüs testi olur mu?” sorusunu isi şu şekilde cevapladı: “Testlerin eczanelerde yapılması ya da kişilerin testleri temin ederek kendi kendine yapması doğru yöntem değil. Tüm bilgiler devlet tarafından toplanmalı.

En önemlisi test sonucundaki pozitif devletle paylaşılması ve vakanın etrafının izole edilmesi. Bu nedenle koronavirüs testinin mutlaka hastanede, Sağlık Bakanlığı denetiminde yapılması gerekli. Eczanede ya da başka bir yerde test olmaz.”