Bakan Yanık’a Meclis’te protesto! “Çocuk susmadı siz sustunuz”

Yayın tarihi: 10 Aralık 2022 Cumartesi 10:42 pm - Güncelleme: 11 Aralık 2022 Pazar 12:26 am

TBMM’deki bütçe görüşmelerinde, Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızının 6 yaşında istismara uğramasına ilişkin açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Meclis’te protesto edildi. Yanık konuşmasını yaparken meclis sıralarından ‘istifa’ sesleri duyuldu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM’de bütçe görüşmelerinde açıklama yaptı. Bakan Yanık milletvekilleri tarafından “Çocuk susar, sen susma. Sessiz kalma” mesajları yazılı dövizlerle protesto edildi, “Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız” sloganları atıldı.

Yanık konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Cinsel istismar konusuyla alakalı milletimizi bilgilendirmek istiyorum. Konuyla alakalı mağdur 30 Kasım 2020’de savcılığa müracaat etmiş. 4 Aralık 2020’de ilk kabul birimimize almışız, 8 Aralık 2020’de mağduru kadın konuk evimize almışız. Bu süre içerisinde mağdurun, ilkokul diploması alınıyor. Mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor İngilizce öğreniyor. Uzun süre gizliliğini sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ne zaman kamuoyu haberdar oldu bu konudan, davanın açıldığı tarih. Dava bize 2 Aralık 2022’de ihbar edildi. Biz aynı tarihte davaya müdahil olduk.

“KAMUOYUNA NE KADAR BİLGİ YANSIDIĞINI BİLMİYORDUK”

Açıklamamızı geç yaptığımız için arkadaşlarımız eleştiriyorlar. Kamuoyuna mağdurla alakalı ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Konu son derece açık, biz aralıksız bir şekilde mağdurun ihtiyacı olan her türlü desteği sağlamışız. Davayı en başından beri takip etmişiz. Bizim bakanlık olarak tavrımız çok açık. Bizim için korunacak tek değer vardır çocuktur. Bizim için korunacak tek değer vardır kadındır. Bizim için korunacak tek değer vardır mağdurdur.”

“İKTİDAR OLAMADINIZ, NİYE DEĞİŞTİRMEDİNİZ O YASAYI?”

Kendisine yöneltilen eleştiriler üzerinden muhalefeti hedef alan Yanık, “Bugün bizi itham edenler kendi teşkilatlarının içerisinde onlarca tacize, istismara sessiz kaldı. Bizi sessiz kalmakla suçlayanlar kendi sicillerini bugün bu bağırışlarla örtemeyecekler. Töre ve namus cinayeti kavramını bu milletin hafızasından çıkaran Ak Parti’dir. Tamam iktidar olamadınız, bu millet sizi iktidar yapmadı. Ama iktidar ortağı oldunuz. Niye değiştirmediniz o yasayı?” dedi.

Muhalefeti, “Manipülasyon yapıyorsunuz” diyerek suçlayan Yanık, “Ne CHP’nin ne HDP’nin ne bir başkasının bize bu konuda ders verecek yetkinliği yok” dedi.