‘Derneklere kayyım’ düzenlemesi getiren kanun teklifinin birinci bölümü kabul edildi!

Yayın tarihi: 26 Aralık 2020 Cumartesi 9:08 am - Güncelleme: 26 Aralık 2020 Cumartesi 5:06 pm

TBMM Genel Kurulunda, Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun Teklifi’nin birinci bölümünde yer alan 19 madde kabul edildi. Muhalefetin tepkileri üzerine teklif metnindeki, ‘terör, uyuşturucu ve malvarlığının aklanmasından soruşturma başlatılanların mahkeme kararı beklenmeden İçişleri Bakanı kararıyla görevden alınabilmesi’ düzenlemesinde değişikliğe gidildi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın imzasıyla “soruşturma” ibaresinin “kovuşturma” olarak değiştirilmesi için değişiklik teklifi kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanının önlenmesine yönelik yaptırım kararlarının uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen kanun teklifi derneklere kayyım atanmasının da önünü açıyor.

Bu teklifle, izinsiz yardım toplama faaliyetinin internet ortamında yapıldığının tespiti halinde ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı tarafından içeriğin çıkarılması bildiriminde bulunulacak; en az 24 saat içinde içerik kaldırılmazsa ilgili valilik veya İçişleri Bakanlığı, erişimi engellemek için sulh ceza hakimliğine başvuracak.

Söz konusu teklifle merkezi yurt dışında olup Türkiye’de faaliyette bulunan vakıfların da yabancı dernekler gibi kanun kapsamına alınarak uygulamadaki tereddütlerin giderilmesi amacıyla Dernekler Kanunu’nda da değişiklik yapıldı. Buna göre belirli suçlardan mahkum olanlar derneklerin genel kurul dışındaki organlarında görev alamayacak; bu dernekler ü. yılda bir kamu personeli tarafından denetlenecek. Ayrıca derneklere ait her türlü tesis, müessese ve ortaklığı bulunan kuruluşlar, görev alanları ile sınırlı olmak üzere ilgili bakanlık ve kuruluşlar tarafından denetlenecek.

TEPKİ ÜZERİNE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ; KOVUŞTURMAYA KADAR BEKLENECEK

Öte yandan iktidarın “terörün finansmanının önlemesi” savunmasına karşı muhalefet, “belediyelere atanan kayyımların derneklerle getirilerek, örgütlenme özgürlüğünün kısıtlanmak istendiği” eleştirisini getirdi. Muhalefetin tepkileri üzerine teklif metnindeki; ‘terör, uyuşturucu ve malvarlığının aklanmasından soruşturma başlatılanların mahkeme kararı beklenmeden İçişleri Bakanı kararıyla görevden alınabilmesi’ düzenlemesinde değişikliğe gidildi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın imzasıyla “soruşturma” ibaresinin “kovuşturma” olarak değiştirilmesi için değişiklik önergesi verildi. Teklif, kabul edildi.

Yetkili mercilerin suç şüphesinden haberdar olmasından iddianamenin kabulüne kadar geçen evre “soruşturma“, iddianamenin kabulünden hükmün kesinleşmesine kadar geçen evre “kovuşturma” olarak adlandırılıyor.