Derbinin şifrelerini İsmail Kartal çözdü! Mert Günok tarihi farka engel oldu

Yayın tarihi: 10 Aralık 2023 Pazar 10:45 am - Güncelleme: 10 Aralık 2023 Pazar 10:29 pm

Özel Haber: Egehan Erkün

Süper Lig’deki dev derbide Fenerbahçe, Beşiktaş’ı deplasmanda 3-1 mağlup etti. İsmail Kartal, taktik savaşının kazananı olurken Çalımbay yine sakatlıklara işaret etti. Sarı lacivertli takımın peş peşe ataklarında yaptığı önemli kurtarışlarla Mert Günok sahada yıldızlaşan isimlerden biri oldu ve tarihi farkı engelledi. Kartal’ın öğrencileri hücumda etkili bir performans sergilerken savunmadaki bireysel hatalar gözden kaçmadı. İşte dev derbideki ayrıntılar…

Fenerbahçe, Süper Lig’in 15’inci haftasında ezeli rakibi Beşiktaş’ın konuğu oldu. Tüpraş Stadyumu’nda oynanan karşılaşma sarı lacivertli ekibin 3-1’lik galibiyetiyle sonuçlandı. İsmail Kartal ve öğrencileri, Galatasaray’ın Adana Demirspor karşısında kazandığı haftada kritik öneme sahip olan maçta hata yapmadan yoluna devam etti. Sarı lacivertliler ligde puanını 40’a yükselterek, averaj farkıyla yeniden zirveye oturdu.

DERBİNİN ŞİFRELERİNİ İSMAİL KARTAL ÇÖZDÜ

Derbi öncesinde yapılan taktik çalışmalarının kazananı İsmail Kartal oldu. Geçtiğimiz hafta Fenerbahçe’nin Sivasspor’u mağlup ettiği maçı Ülker Stadyumu’nda takip eden Rıza Çalımbay, Kartal’ın öğrencilerine karşı aldığı tedbirlerde başarılı olamadı.

Maça hem eksiklerle başlayan hem de iki oyuncuyu sakatlık nedeniyle oyundan almak zorunda kalan Çalımbay, derbide üzülen taraf oldu. Çalımbay, maç sonunda gerçekleştirilin basın toplantısında da yine sakatlıklardan yakındı.

İsmail Kartal ise maçın ardından düzenlenen basın toplantısında, galibiyetin de etkisiyle kendinden emin bir tavırla konuştu. “3 puanı almaya geldik ve aldık” diyen Kartal, taraftar, oyuncular ve yönetim arasında yakalanan sinerjiye dikkat çekerek, bir kez daha şampiyonluk mesajı verdi.

İsmail Kartal: 3 puanı almaya geldik ve aldık

BEŞİKTAŞ TEK İSABETLİ ŞUTLA MAÇI BİTİRDİ

Fenerbahçe’ye karşı sahada adeta kaybolan Beşiktaş, tarihindeki en kötü derbilerden birine imza attı. Sarı lacivertli ekip, rakip kaleye 21 şut çekti ve bu şutların 9’u kaleyi buldu. Beşiktaş ise 90 dakika boyunca yalnızca 4 kez kaleyi denedi ve bu şutlardan 1’i kaleyi buldu. İstatiksel açıdan Fenerbahçe çok üstün bir futbol oynadı. Beşiktaş hem savunmada hem de hücum organizasyonlarında rakibinin çok gerisinde kaldı. İkinci yarıda siyah beyazlı ekip sahadan resmen silindi. Üstünlüğü ele geçiren Fenerbahçe, rakip kaleye topu çok kolay bir şekilde taşıdı.

SAKATLIKLAR ETKİLİ OLDU AMA…

Beşiktaş Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, mağlubiyet sonrası yaptığı açıklamada topu yine sakatlıklara attı. Göreve başlamasının üstünden henüz 1 ay geçtiğine dikkat çeken Çalımbay, sezon öncesi takımın iyi hazırlanmadığını belirterek Şenol Güneş ve Burak Yılmaz dönemlerine gönderme yaptı. Çalımbay, “Sezon başında burada olsam farklı olurdu” dedi. Sık sık sakat oyunculara vurgu yapan Çalımbay, bireysel performanslardaki eksikliklere de değindi. Herhangi bir kadrodışı kararı almayacağını söyleyen Çalımbay, “Bu oyuncuları kazanmamız lazım” dedi.

FENERBAHÇE UYUMU

Sarı lacivertli ekip, maçın başında Beşiktaş’a karşı üstün bir oyun oynayacağının sinyallerini verdi. Henüz 10’uncu dakikada Tadic’in ceza alanı içine gönderdiği topu ağlarla buluşturan Fenerbahçe’nin emektar forveti Dzeko skor tabelasını 1-0’a getirdi.

Fenerbahçe’de ileri hattaki Tadic-Szymanski-Dzeko-İrfan uyumu derbinin sonucunu doğrudan etkiledi. Fred’in sakatlığının ardından yeniden formayı alması da orta sahadaki dinamizmin Fenerbahçe lehine olmasında büyük etki etti. Kartal’ın Crespo tercihi tartışılsa da genç oyuncu derbide çok sayıda top kaparak orta sahadaki üstün oyuna katkı sundu. Fred-Crespo ikilisi geçiş oyununda iyi bir sınav verdi.

FENERBAHÇE SAVUNMADAKİ EKSİĞİ GİDEREMEDİ

Becao ve Djiku’nun yokluğunda savunmada başlayan kriz ise kısmen devam ediyor. Teknik Direktör İsmail Kartal, bu maçta Samet-Djiku ikilisiyle sahaya çıktı. İlk gol de bu ikilinin hatasıyla geldi. Djiku, Cenk Tosun’un presinde topu kaptırınca Samet’in ceza alanı içinde yaptığı müdahalenin ardından hakem beyaz noktayı gösterdi. Penaltıda topun başına Chamberlain geçti ve Beşiktaş maçtaki tek golünü attı.

Kartal, basın toplantısında Serdar Aziz’in neden oynatılmadığına ilişkin ise “yüzde 100 hazır olmamasını” gerekçe gösterdi. Sakatlıktan yeni çıkan Djiku da maçın son periyotunda yerini Oosterwolde’e bıraktı. Maç eksiği dikkat çeken Djiku’nun önümüzdeki günlerde savunmada daha verimli bir performans göstermesi bekleniyor.

FENERBAHÇE’DEKİ BİREYSEL PERFORMANSLAR

Fenerbahçe’de Samet Akaydın yine bekleneni veremedi. Djiku’nun maç eksiği net bir şekilde görüldü. Ferdi ile Osayi organize ataklarda kanatlara yine çok etkili bindirmeler yaparak hücumdaki oyuncuları rahatlattı. Tadic maçta iyi bir performans sergileyerek ilk golü hazırlayan isim oldu. Daha sonra bir de penaltı golüyle performansını taçlandırdı. Dzeko bu maçta da gol atarak ligdeki gol yarışında ‘ben de varım’ dedi. Kartal’ın ilk 11’de forma verdiği Crespo, orta sahada kaptığı toplarla önemli bir performans sergiledi. Geçiş oyununda Fred yine sahneye çıktı, takımın savunma ile hücum arasındaki kilit oyuncularından biri oldu. İrfan Can Kahveci, etkili bir performans gösterdiği maçta 2 net gol pozisyonundan yararlanamadı ve bu haftayı boş geçti. Szymanski ise skora olan katkısını bu maçta da sürdürdü. Dzeko’nun pasında ilk fırsattan yararlanamayan genç yıldız, uzatma dakikalarında ceza alanı dışından attığı jeneriklik golle ‘buradayım’ mesajı verdi. Beşiktaş’ın tek isabetli şutunun olduğu maç Livakovic için ise rahat geçti.

MERT GÜNOK TARİHİ FARKI ENGELLEDİ

Beşiktaş’taki kötü gidişat derbide de önlenemedi. Orta sahada üstünlüğü ele geçiren Fenerbahçe’ye karşı Beşiktaş savunması sınıfta kaldı. Bireysel hatalara karşı deneyimli eldiven Mert Günok sahneye çıktı. Sarı lacivertlilerin net gol pozisyonlarında önemli kurtarışlar yapan Günok, bir de penaltı kurtararak Beşiktaş’ın tarihi bir fark yemesine engel oldu.

ESKİ GÜNLERİNE DÖNEN BEŞİKTAŞ TARAFTARINDAN OYUNCULARA TEPKİ

Beşiktaş’ta Hasan Arat’ın seçilmesiyle Ahmet Nur Çebi dönemi sona erdi. İlk iç saha maçında Fenerbahçe’yi konuk eden siyah beyazlılar, maçı kapalı gişe oynadı. Taraftar bu maçta eski ateşli günlerine dönmüş olsa da Beşiktaş sahada yoktu. Siyah beyazlı taraftarlar takımlarına destek verdi ancak ezeli rakibe karşı alınan mağlubiyet derin bir üzüntüye sebep oldu. Taraftarlar önceki haftalarda yönetime ve Burak Yılmaz’a gösterdikleri yoğun tepkiyi bu sefer futbolculara yöneltti. Maç bitiminde taraftarlar takıma sinkaflı bir tezahüratla tepki gösterdi.

FENERBAHÇE TARAFTARI DAMGA VURDU

Tüpraş Stadyumu’nda, 1814 Fenerbahçe taraftarı takımlarına 90 dakika boyunca aralıksız destek verdi. Sarı yağmurluklar ile tribünde tek renk görüntü oluşturan taraftarlar, takıma büyük ölçüde moral sağladı. Maçta Fenerbahçe taraftarının sesi deplasmanda olmalarına rağmen rahatlıkla duyuldu. Taraftar ile takım arasında oluşan sinerjiye maç sonunda İsmail Kartal da dikkat çekti. Derbideki galibiyette 12’nci adamın etkisi önemli bir anektod oldu.

Rıza Çalımbay: Hiç beklemediğimiz bir mağlubiyet oldu

Üç penaltı kararı verilen derbide kazanan Fenerbahçe: 1-3

Kaynak: TELE1