Depremzedelerin öfkesi ABD basınına yansıdı

Yayın tarihi: 26 Nisan 2023 Çarşamba 11:32 am - Güncelleme: 26 Nisan 2023 Çarşamba 11:43 am

ABD merkezli Bloomberg’in internet sitesinde, 14 Mayıs seçimlerini ele alan bir analiz yayınlandı. “Erdoğan’ın en sadık takipçileri, seçimler yaklaşırken sadakatlerini sorguluyor” başlığı ile yayınlanan analizde, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 50 bini aşkın insanın ölümüne sebep olan depremlerin ardından depremzedelerin ‘öfkeli’ olduğu yazıldı.

Selcan Hacaoğlu ve Fırat Kozok imzalı değerlendirmede, Türkiye genelinde artan gıda fiyatlarına dikkat çekildi. Muhalefetin ilke kez ‘gerçekçi olarak’ kazanma ihtimali olduğundan bahsedilen analizde, şu ifadelere yer verildi: “Yıllarca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin muhafazakar ve kırsal güneydoğu bölgesinde siyasi olarak dokunulmazdı. 2018’deki seçimlerde sandıkların 3’te 2’sinden Erdoğan çıkmıştı. İslami kökenlerine dikkat çeken Erdoğan bölgedeki muhafazakar seçmene ses ve ucuz kredi verdi.”

Depremzede: Kaderimizi terk ettiniz, çocuklarımızı donuyor

‘İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ SİYASİ AMAÇLARLA KULLANDI’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, inşaat yönetmelikleri üzerinden eleştirildiğine işaret edilen analizde, şöyle devam edildi: “Erdoğan, 17 binden fazla insanın hayatını kaybettiği ve bir mali krizi tetikleyen 1999 depreminin ardından iktidara geldiğinden bu yana, inşaat sektörünü hem Türkiye ekonomisini hem de kendi siyasi tabanını büyütmenin bir yolu olarak kullandı.”

‘BİZE SAYGI DUYACAK YENİ BİR HÜKÜMET İSTİYORUM’

Uzun yıllar AKP’ye oy verdiğini söyleyen ve depremden sonra 5 çocuğuyla birlikte çadırda yaşayan Yüksel Uzungünder, ‘Erdoğan’ın kendilerini terk ettiğini düşündüğünü’ söyledi. Depremin ardından battaniye alabilmek için günlerce beklediklerini anlatan Uzungünder, “Bütün ailem onları desteklerdi. Şimdi bize saygı duyacak yeni bir hükümet istiyorum” dedi.

Adıyaman’da yaşayan 39 yaşındaki Mahmut Ordu ise,” Yıllarca artan akaryakıt, ilaç ve kimyasal fiyatlarının çiftçinin üzerinde yarattığı yükü gördüm. Geçmişte hep Erdoğan’a oy veriyordum fakat depremden sonra durup devletin deprem yardımına işlevsiz kaldığı büyük resmi gördüm” dedi. Bloomberg’in konuştuğu Ordu, “Yeter artık. Tek bir kişinin tüm kararları gözetimsiz alması doğru değil” ifadelerini kullandı

Depremzede isyan etti! “Bizim de yaşamamız lazım”