Depremzedeler 5 Ocak’ta adliyelerde Adalet Nöbeti’ne başlıyor

Yayın tarihi: 3 Ocak 2024 Çarşamba 2:13 pm - Güncelleme: 3 Ocak 2024 Çarşamba 2:13 pm

6 Şubat depremzedeleri 50 binden fazla kişiye mezar olan binaları inşa edenlerin yeterli cezaları almaması üzerine adalet nöbetine başlıyor.

1999 Gölcük, 2003 Bingöl ve 2011 Van depremlerinde “bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan” yargılanan bina sahipleri, müteahhitler, mühendisler ve fenni mesuller tüm itirazlara rağmen ya beraat ettirildi ya da ödül gibi cezalar aldı. Üzerinden yaklaşık 11 ay geçen, 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından da çok sayıda soruşturma açıldı.

Kamuoyunun tepkisiyle bu soruşturmalar davaya dönüştü. Yargılamalar kapsamında uzmanlarca hazırlanan çok sayıda raporda, birçok binanın yıkım nedeninin ya kolonlarının kesilmesi ya da kalitesiz malzeme kullanılması olarak gösterildi. Ayrıca müteahhitler ve bina sahiplerinin yanında denetim görevini yerine getirmeyen kamu görevlileri ile belediye çalışanlarının da sorumluluğu açığa çıkarıldı. Ülke yakın tarihinin en büyük depreminin üzerinden 11 ay geçse de davalarda hâlâ önemli bir ilerleme yok. Kolon keserek insanlarına ölümüne neden olanlar ya firari ya da tutuksuz yargılanıyor. İçişleri Bakanlığı ile valilikler de sorumluluğu bulunan kamu görevlileri için soruşturma izni vermiyor.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, kaybettikleri yakınları için adalet mücadelesi veren aileler ise 5 Ocak’ta adalet nöbetine başlayacak. Depremzedeler, “Deprem davaları için bulunduğumuz şehirdeki adliyelere, adalet nöbetine çağırıyoruz” diyerek eylemlerini kamuoyuna duyurdu.

Japonya’da 7.6’lık depremde can kaybı 64’e yükseldi

Kaynak: TELE1