Depremlerde ‘crush sendromlu’ sayısı 1600’e yükseldi!

Yayın tarihi: 28 Şubat 2023 Salı 10:03 am - Güncelleme: 28 Şubat 2023 Salı 10:05 am

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası 1.600 kişi ‘crush sendromu’na maruz kaldı. Sendromluların 1.200’ünde ise böbrek yetmezliği gelişti. 

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili yıktı. Depremler sonrası bazı vatandaşlar, crush (ezilme) sendromu nedeniyle akut böbrek yetmezliğine girdi ve geçici diyaliz tedavisi görmek zorunda kaldı.

Ancak bölgedeki diyaliz merkezleri de depremde zarar gördüğü için ara vermeksizin haftada en az üç gün diyalize girmek zorunda olan kronik böbrek yetmezliği hastası depremzedelerin bir kısmı, çevre illere transfer edilmek zorunda kalındı.

Birkaç gün hizmet veremeyen onlarca diyaliz merkezi, hızla yeniden çalışır hale getirildi ve tedavilerin kesintisiz sürdürülmesi sağlandı.

11 ili yıkan deprem felaketinde 23’üncü gün! 44 bin 374 can kaybı

1600 VATANDAŞ ‘CRUSH SENDROMLU’

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, bölgede yaşayan 8 bin civarında diyaliz hastası olduğunu, bunların 7 bininin halen kendi merkezlerinde tedavilerine devam edebildiklerini söyledi.

Erk, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak 1.000 civarı hastamız çevre illere nakledildi. Örneğin Diyarbakır’da 778 diyalize giren hasta varken, bu sayı deprem sonrasında 1.250’ye; Adana’da 1.700 hasta varken 2 bine çıktı. Civarda daha müsait olan yerlere kaydırma oldu. Burada en önemli konu, hep dedik ya artık herkes öğrendi, crush sendromlu hastaların durumu. Şimdiye dek 1.600 civarında ezilme sendromu yaşamış hastamız bildirildi. Bu 1.600 hastanın da 1.200’ünde akut böbrek yetmezliği gelişmiş”

“ÖZEL BİR BESLENME, PSİKOLOG DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Türk Böbrek Vakfı olarak yaklaşık 500 hasta için çok ciddi bir destek verdiklerini de anlatan Timur Erk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Koordinasyon merkezimizde 3 eleman gece-gündüz çalıştı ve bölgedeki hastalarımıza hem ulaşım, hem de diyalize devam edebilme desteği sağladı. Ama esas sorun, bu 11 ilde halen diyalize devam eden 7 bine yakın hastamızın barınma, gıda sorunu. Çünkü bu hastaların özel bir beslenmeye ihtiyaçları var, diyetisyen desteğine ihtiyacı var, psikolog desteğine ihtiyacı var. Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulunduk. Bize en fazla ihtiyaç gösterilen bölgede, o bin civarı çevre illere gitmiş hastaların tekrar geri dönüşünde diyaliz tedavilerini sağlamak üzere imkan yaratacağız. 10 üniteli bir diyaliz merkezi kurmak üzere seferber olduk”