Deprem yurttaşları vurdu: Evsiz kalanlara TOKİ dayatması

Yayın tarihi: 18 Eylül 2020 Cuma 8:56 am - Güncelleme: 18 Eylül 2020 Cuma 8:59 am

Pütürge’de depremden dolayı evlerinden çıkmak zorunda kalan yurttaşların gidecek yeri yok. Kendilerine uygun bir yer tesis edilmediğini belirten Yalçın Taştan, “ TOKİ’den ev alın sizden iki sene para almayalım diyorlar” dedi.

Malatya’da iki hata önce meydana gelen deprem sonrası afet bölgesi ilan edilen Pütürge ilçesinde riskli binalarda oturan yurttaşların çaresiz bekleyişi sürüyor. Çevre ve Şehircilik İl Bakanlığı tarafından apartman kapılarına asılan yazıda 15 gün içerisinde evlerin terk edilmesi gerektiği aksi taktirde kolluk güçlerinin yardımıyla tahliye ve yıkma işlemi yapılacağı belirtildi.

Muş ve Malatya’da deprem

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Yazıda “Riskli alanda bulunan binanızın 15 gün içinde var ise su, elektrik, telefon gibi hizmetlerinin borçları ile emlak vergisi gibi taşınmaza ilişkin vergilerin ödenerek yapının insandan ve eşyadan tahliye edilmesinin sağlanması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İrtibat Ofisine teslim edilmesi gerektirmektedir” ifadeleri yer aldı.

KOLLUK KUVVETLERİ DEVREYE GİRECEK

Yurttaşların evlerini boşaltmadığı takdir de ise “Üç gün içerisinde bu yapılara elektrik, su hizmetlerinin durdurulacağı, kilitli kapıları açmak veya açtırmak da dâhil olmak üzere ‘tahliye ve yıktırmaya’ yönelik yönelik işler gerektiğinde kolluk kuvvetlerinin yardımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca yaptırılabilecektir” dendi.

Evini boşaltmak zorunda kalan Yalçın Taştan, “İnsanların hayvanların yemi var. Geçim kaynakları, hayatları, düzenleri buna bağlı. Bu insanların ihtiyaçlarını karşılayacak yapılmış bir yer mevcut değil” diye konuştu.

TOKİ’DEN EV SATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Kira yardımının yapıldığını ancak bölgedeki yaşayan insanlar hayvancılıkla geçindiği için evlerin uygun olmadığını belirten Taştan, “TOKİ ev yapmış onları satmaya çalışıyorlar. TOKİ’den ev alın sizden iki sene para almayalım diyorlar. Bu insanlar hayvanlarını nereye koyacak? Hayvancılık dışında nasıl geçinecekler? Hepimiz çok çaresiz kaldık” dedi. Yetkililerden dönüş olmadığını belirten Taştan, “Geçen gün mahalleli toplanıp belediye başkanı ile görüşmeye gitti. Başkan kaçmış, görüşmeyi kabul etmemiş. Sonra Kaymakam haber vermiş, ben gelip görüşeceğim diye. O da gelmedi” dedi.