Deprem riski bu haritada

Yayın tarihi: 27 Eylül 2020 Pazar 9:51 am - Güncelleme: 27 Eylül 2020 Pazar 9:51 am

Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, tam da olası İstanbul depreminin konuşulduğu bugünlerde Marmara Denizi’nde son 120 yılda yaşanan depremlerin haritasını yayınladı.

Sosyal medya üzerinden yayınlanan harita, 1900 yılından bu yana yaşanan 3’ten büyük depremleri gösteriyor ve haritaya bakınca insan olası depremin nerede beklendiğini de rahatça görebiliyor. Son 120 yılda 3’ten büyük 3 bin 445 deprem olmuş. Sonuncusu 24 Eylülde yaşanan 4.2’lik depremdi.

‘Depremin yeri endişe verici’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, sosyal medya hesabından 7 büyüklüğündeki bir depremin açığa çıkardığı enerjinin yaklaşık 1 milyon tane 3 büyüklüğündeki depremin toplam enerjisine eşit olduğunu belirtti.

Özener, paylaşımının devamında “Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından 120 yılda Marmara Bölgesinde 3445 adet 3’ten büyük deprem kaydedilmiştir” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL 4.2’LİK DEPREMLE SALLANMIŞTI

24 Eylül günü Marmara Denizi’nin Tekirdağ açıklarında saat 16.38’de olan 4.2 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedilmişti. Saat 21.06’da Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesi açıklarında 3.6 büyüklüğünde bir deprem daha olmuştu.

İstanbul’daki 4.2’lik depremin ardından Prof. Dr. Şengör’den korkutan uyarı!

GÖRÜR: YERİ ENDİŞE VERİCİ

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının minimum 7.2 büyüklüğünde deprem beklenilen fayın üzerinde olduğunu duyurmuştu.

Naci Görür şunları kaydetmişti:

* Arkadaşlar Marmara’da olan 4,3’lük depremi görüyorsunuz.

* Min. 7.2 büyüklükte deprem beklediğimiz fayın üzerinde. Yeri endişe verici.

* Bu deprem fayda az da olsa stres değişimine ve mekanik vibrasyona neden olmuş olabilir.

* Bu da sözkonusu fayın tetiklenmesine katkıda bulunabilir.

Depremin ardından vahim açıklama