Deprem kaynaklı hasarda kolonları kesenler yandı

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 8:21 am - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 8:21 am

Bilgi Üniversitesi Sigorta Hukuku Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Süzel, kolon kesilerek taşıyıcı sitemi zayıflatılan binalarda deprem kaynaklı hasar sonucunda kolonu kesen kişiye tazminat ödenmeyeceğini, üstelik hakkında dava açılabileceğini de söyledi.

Bilgi Üniversitesi Sigorta Hukuku Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Süzel, Kahramanmaraş merkezli ikiz depremin ardından gündeme gelen Zorunlu Deprem Sigortası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Milliyet gazetesinden Elif Altın’a konuşan Süzel, kiracının kendi adına zorunlu deprem sigortası yaptıramayacağını belirtilerek ağır hasarlı veya yıkılmış binalara deprem sigortasının mümkün olmadığını anlattı.

Süzel, kolon kesilerek taşıyıcı sitemi zayıflatılan binalarda deprem kaynaklı hasar sonucunda kolonu kesen kişiye tazminat ödenmeyeceğini, üstelik hakkında dava açılabileceğini de söyledi.

Süzel, “Hangi Binalar zorunlu deprem sigortası teminatı kapsamındadır?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Zorunlu Deprem Sigortası genel anlamıyla, belediye sınırları içinde kalan taşınmazlara yönelik olarak geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yer alan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler (market, bakkal, kuaför, avukatlık büroları vb) ZDS kapsamına girer. KOBİLER, fabrikalar vb. tesisler DASK kapsamında değildir.”

Kolon kesen marketle davalık olan avukatın cansız bedenine 9 gün sonra ulaşıldı