Deprem felaketi doğal yaşamı da etkiledi. 10 yıldan beri takip edile leylek Jonas, sürüsü ile birlikte ilk defa Hatay'da 12 saat kaldı. Birkaç gün konaklamaları gereken leylek sürüsünün konabilecekleri bir bacanın kalmadığı söylendi.
Kuş bilimcilerin takip ettiği Almanya doğumlu leylek Jonas'a yavruyken çip takıldı. Senelerden beri haberlere konuk olan Jonas'ı takip eden kişiler, deprem felaketinin etkisini gözlemledi. Senelerden beri sürüsü ile günlerce kaldığı Hatay'da leylek Jonas, sadece 12 saat kaldı. T24'ten Gül Ü. Erbil'in yazısında felaketin leylerin göç yolunu nasıl etkilediğini yazdı. Erbil'in yazısının
ilgili kısmı şöyle:
"İSTESELER DE HATAY'DA KONABİLECEKLERİ BACA KALMADI"
"Her yıl olduğu gibi bu sene de kışı geçirdiği İsrail Berşeba’dan, tam olması gerektiği günde yani 20 Şubat’ta, diğer leyleklerle beraber yola çıktı Jonas. Daha önceki yıllarda çoğunlukla ilk durak Hatay çevresindeki sulak bir alan olurdu. Ancak bu yıl Jonas ve ekibi ilk olarak İsrail’in kuzeyinde Ürdün sınırına yakın bir yerde üç gün kadar konakladı ve 23 Şubat akşam üzeri Hatay’a doğru yola çıktı.
Kim bilir kaç yıldan sonra ilk defa Hatay’da birkaç gün yerine, yaklaşık 12 saat kalıp hemen Mersin’e geçtiler. Zaten isteseler de Hatay’da konabilecekleri baca kalmamıştı. Belki depremi ve oradaki yıkımı hissettiler ve uzun süreli konaklamadan kaçındılar belki de sıcak seyreden hava şartları bu sene göçmen kuşların yanındaydı.
Mersin’den Ankara Polatlı yakınlarına uçup orada dinlendikten sonra 26 Şubat akşama doğru Hereke yakınlarına geldiler. Sonraki durak İstanbul. Bu yazı yazılırken -27 Şubat- saat 13.30 itibari ile Jonas İstanbul’a geldi."
https://tele1.com.tr/yarali-leylek-koruma-altina-alindi-686410/