Deprem felaketi kiraları uçurdu! Uzmanlardan kritik uyarı

Yayın tarihi: 23 Şubat 2023 Perşembe 11:06 am - Güncelleme: 23 Şubat 2023 Perşembe 11:06 am

Kur artışları, salgın ve sığınmacı göçü gibi etkilerin ardından Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin de yaşanması kira fiyatlarını uçurdu. Fiyatlar fahiş seviyelere yükselirken, uzmanlar acil önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Koronavirüs salgını, kur artışları ve sığınmacı göçü nedeniyle Türkiye’deki kira fiyatları yüksek seviyelere ulaşırken, son olarak Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerin ardından yaklaşık 1 milyon insanın batıya göç etmesi fiyatları daha da artırdı.

İstanbul’un bazı bölgelerinde kiralar 50 bin ile 70 bin arasına çıktı. Kentin çeperleri olarak adlandırılan bölgelerde dahi 10 bin TL gibi fiyalar telaffuz edilmeye başlandı.

Emlak değerleme şirketi Endeksa’nın verilerine göre, Türkiye’de Ocak 2023 sonu itibarıyla konutların kiraları bir önceki yıla göre yüzde 176.53 oranında arttı.

EN ÇOK ARTIŞ YAŞANAN İLLER

Ocak 2023 sonu itibarıyla konut için Türkiye genelinde en fazla değer kazanan iller sırasıyla Antalya, Karabük, Denizli, Hakkari, Trabzon oldu.

Dünya gazetesinin haberine göre, emlak uzmanları kiraların daha da artacağına dikkat çekiyor. Emlak ve Yatırım Danışmanı Mert Başaran ise büyük şehirlerinde fiyatların fahiş seviyelere doğru artışını sürdüreceğini söylüyor.

“BÜTÜN BÜYÜK ŞEHİRLERDE FİYATLAR UÇACAK”

Başaran, “Sadece İstanbul değil bütün büyük şehirlerde fiyatlar uçacak. Çünkü ülkenin yüzde 15’i yıkıldı. Herkesin ihtiyacı olacak o bölgede. Parası olmayan ya da orta derece olanlar büyük şehirlerin varoşlarında ev isteyecek. Parası çok olanlar da büyük şehirlerde iyi yerlerde isteyecek. Dolayısıyla her yere ciddi şekilde bir talep olacak. Türkiye genelinde bu da fiyatları maalesef artıracak” diye konuştu.

“İNSANLAR KORKTUĞU İÇİN EV BİLE ALMAK İSTEMEYECEK”

Depremin çevre illerdeki fiyatları artırdığına da değinen Başaran, “Mersin’de kiralıklar uçtu. Göç hareketliliğinin yaşandığı tüm illerde fiyatlar yükseliyor. Her yerde İstanbul’da da aynı şekilde uçacak. İnsanlar şu an bir korkuyla belki ev almak istemeyecekler. Özellikle kiralarda barınma ihtiyacı inanılmaz olacağı için çok artacak” dedi.

Enflasyonda yaşanan artışla birlikte geçtiğimiz yıl hükümet harekete geçmiş kira artış oranlarına sınırlamaya gidilmişti. 8 Haziran 2022’de yürürlüğe giren düzenlemeyle 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı.

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hepşen, Türkiye’de kira fiyatlarında yaşanan artışın da bölgesel cari kira değerlerinin belirlenmesi ve değer haritalarının oluşturulması gerektiğini söylüyor.

“SINIFLANDIRILMAYA TABİ TUTULMALI”

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Av. Ali Yüksel de “Semtlerin, sokakların ve binaların emlak vergisi ve değerli konut vergisi belirlendiğine göre, kira sınırlamasına ilişkin bir sınıflandırma da yapılabilir. Burada sosyal konutlar, orta konutlar ve lüks konutlar ile yazlıkları da ayrı sınıflandırmaya tabi tutmak gözetilebilecektir” ifadelerini kullandı.

Dünyada kira kontrolü uygulayan ülkeler ise şöyle: Avusturya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Danimarka, Malta, ABD.

Avusturya modelinin Türkiye için uygun olabileceği dile getiriliyor.

Avusturya’da 1981 yılında çıkarılan bir kira kontrolü kanunu ile taşınmaz kira bedelleri sınırlandırılmıştır. Bu kanun ile apartman daireleri A, B, C ve D olmak üzere dört sınıfa ayrılmış ve (taşınmaz maliki ile kiracı arasında başka türlü bir anlaşma olmadığı sürece) her sınıfın metrekare fiyatı belli oranlarda sınırlandırılmıştır.

Fahiş kira fiyatlarına ceza dönemi başladı