Deprem bölgesinden video paylaşan gazeteciye dava açıldı

Yayın tarihi: 4 Ağustos 2023 Cuma 4:15 pm - Güncelleme: 4 Ağustos 2023 Cuma 4:15 pm

Kahramanmaraş merkezli, 11 ili yıkan depremlerin ardından Antakya’da çektiği görüntüleri sosyal medya hesabında paylaşan gazeteci Hasan Sivri hakkında “sansür yasasının” en çok tartışılan “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” maddesi üzerinden dava açıldı.

Gazeteci Hasan Sivri, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası çok tartışılan “Not ediyoruz” açıklamasının ardından Antakya’da Elektrik Mahallesi ile Armutlu, Defne, Samandağ ve Turunçlu’da çektiği görüntüleri sosyal medya hesabında paylaştı.

Sivri paylaşımına, “Halkın yalnızlığını ve çaresizliğini gösteren ilk iki gün çektiğim videolardan bazılarını sıralıyorum; onlar not etsin tabi, bunlar da bizim delilleriyle not ettiklerimiz!” notunu düştü.

Sivri hakkında, bu sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dava açıldı. Sivri hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede; delillerin, ““Ankara İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından yapılan ‘sanal devriye’ çalışmaları kapsamında toplandığı” belirtildi.

İddianamede Sivri’nin, paylaşımlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 217/A-1 maddesi uyarınca “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu işledi iddia edildi.

İddianamede, “Şüphelinin sosyal medya hesabı üzerinden belirsiz sayıda kişinin görebileceği şekilde yanıltıcı bilgiyi yorum yazmak ve paylaşmak suretiyle yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunu işlediği tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, atılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi” ifadeleri kullanıldı.

SANSÜR YASASININ TARTIŞILAN MADDESİ

Kamuoyunda “sansür yasası” olarak bilinen internet medyası ve sosyal medyaya ağır yaptırımlar içeren kanunun en çok tartışılan ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen maddesine göre, Sivri; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak. Sivri hakkındaki yargılamanın ilk duruşması, Ankara Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 12 Aralık’ta yapılacak.

 

Derya Yanık depremzede çocukların tarikat evlerinde kaldığını doğruladı: Aileleri de yanında