Deprem bölgesinde buruk bayram!

Yayın tarihi: 29 Haziran 2023 Perşembe 12:37 pm - Güncelleme: 29 Haziran 2023 Perşembe 12:37 pm

Kurban Bayramı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu illerde buruk geçiyor. Yakınlarını kaybeden depremzedeler, mezarlık ziyaretinde gözyaşlarını tutamadı.

Kahramanmaraş merkezli, 11 ili yıkan ve 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği, binlerce kişinin ise kaybolduğu depremlerden sonra bölgede Kurban Bayramı buruk geçiyor. Felakette ailelerini, yakınlarını yitiren; evsiz kalan depremzedeler, konteyner kentlerde bayramlaşarak kaybettikleri yakınlarının mezarları ziyaret etti.

Yıkımdan sonra buruk bir bayram yaşayan aileler geçirdikleri bayramı anlattı.

“HERKESİN ACISI VAR”

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Hatay Samandağ’da yaşayan ve depremde birçok yakınını kaybeden Derya Gümüş Türkoğlu, bayramların artık hüzün verdiğini söyledi.

Türkoğlu, “Bizler de Hatay’da her yıl ailemizle bir arada bayramı kutlar, büyüklerimizin evine gider, bayramlaşırdık. Bayramlar artık bizim acılarımızı kaşıyan bir güne döndü. Hatay’da şu an etrafımıza baktığımızda ölüsü, acısı olmayan kimse yok. Aileden birisi vefat etmemiş olsa bile mutlaka herkes bir yakınını, mahalle esnafını, komşusunu kaybetti” diye konuştu.

Türkoğlu, şöyle devam etti:

“Güzel şeylerin yaşanacabileceğine dair çağrışım yapan bayram, bize acı ve hüzün veriyor. Mezarlığa gittiğimizde ziyaret edeceğimiz çok fazla insan var. Usulen bayramlaşıyoruz ama herkesin gözünde hüzün var. ‘İyi bayramlar’ diyebileceğimiz birinin olması bizim için bir şans”

“ÇOCUKLARIN HEVESİ YOK”

Hatay’ın Turunçlu Mahallesi’nde yaşayan Yüsra Ezer ise herkesin buruk olduğunu belirterek “Bayramlaşmaya gidecek bir ev bile yok. Eskiden tatlılarımızı pastalarımızı yapardık, şimdi kimse kimsenin yanına gelmiyor. Birbirimize baktığımız zaman burukluğumuzu görebiliyoruz, hiç bayram havası yok” dedi.

Ezer, çocukların bile bayramda hevesi kalmadığının altını çizerek, “Sabahları erken kalkıp bayramlıklarını giyerlerdi, bayramımızı kutlarlardı. Şimdi hiçbir çocuk giyinmeye bile koşmuyor” dedi.

İstanbul’da ulaşım Kurban Bayramı’nda ücretsiz!

“BİZE BAYRAM YOK”

Diyarbakır’da depremzedeler, bayram namazının ardından yakınlarının mezarlarını ziyaret etti. Depremde yıkılan Bağlar ilçesi Tesisler Kavşak’taki apartmanda 5 akrabasını kaybeden Murat Tekgöz, 6 kişilik aileden sadece 1 kişinin sağ kurtulduğunu belirterek, “Amcam, yengem, 2 çocuğu ve 1 torunu, depremde çöken Serin-2 Apartmanı’nda hayatını kaybetti. Sadece küçük bir kızı vardı. Onun da sadece 1 dişi kırılmıştı. O tek hayatta kaldı. Acımız büyük, 2 bayramdır, bayramımız buruk geçiyor. Bize bayram yok. Bir aile yok oldu” dedi.

MALATYA’DA BURUK BAYRAM

Malatya’da, depremzedeler, bayram namazı sonrasında mezarlıkları ziyaret edip, depremde vefat eden yakınları için dua ederek, gözyaşı döktü. Kurban Bayramı’nın ilk günü, Malatya’da bazı vatandaşlar, bayram namazı için Şehir Mezarlığı’nda saf tuttu. Depremde hasar gören mezarlıktaki camide bayram namazı kılan cemaat, okunan hutbe ve yapılan dua sonrası birbirleriyle bayramlaştı.

Mezarlıklara giden çok sayıda kişi yakınlarının kabrini ziyaret etti. Aileler uzun süre mezarlıklarda gözyaşı döktü. Depremde kaybettikleri yakınları için dua edenler, bu acının tarifinin olmadığını ve ancak yaşayanların anlayabileceğini söyleyip, ağladı. Bazı kişiler vefat eden yakınlarının mezarına şeker, bazısı ise yakınının kıyafetini koydu.

ADANA’DA DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN MEZARLARINA ŞEKER KONULDU

Adana’da depremde hayatını kaybedenlerin yakınları, Kurban Bayram arifesinde mezarlıkları ziyaret edip gözyaşı döktü. Depremde ölen bir kişinin mezarına yakını tarafından bayram şekeri konulduğu görüldü.

Yakınları olmadan ikinci bayramlarını geçirecek olan çok sayıda kişi, kabir başında gözyaşı döktü, toprağa çiçek ekti. Bazı mezarların başına ise bayram şekeri konulduğu görüldü.

Akrabalarının mezarı başına çiçek bırakan Zaide Torun, “Halam ve ailesi depremde yaşamını yitirdi. Allahtan gelen bir şey, üzgünüz. Kabirlerini ziyaret edip, bayramlarını kutladık” dedi. Kabir başında dua eden Mehmet Ölmez ise “Depremde yaşamını yitiren iş arkadaşlarımın mezarını ziyaret etmek istedim. Bütün ölmüşlerimize Allah rahmet eylesin. Bir daha böyle bir acı yaşatmasın inşallah” diye konuştu.

HATAY’DA DA VATANDAŞLAR MEZARLIKLARA AKIN ETTİLER

Depremin vurduğu Hatay’da vatandaşlar Kurban Bayram’ının ilk saatleriyle birlikte deprem mezarlığına akın ettiler. Yakınlarının mezarlarını ziyaret eden vatandaşlar, göz yaşına boğuldular. Depremde hayatını kaybedenler, Antakya ilçesi, Narlıca Mahallesi’nde oluşturulan mezarlığa defnedilmişti. Kurban Bayramı’nın ilk gününde namazın ardından Hataylı vatandaşlar, mezarlığa akın ettiler.

Mezarlıkta dua ederek yakınlarının mezarına çiçek bırakan vatandaşlar, göz yaşına boğuldular. Vatandaşlar, buruk bir bayram geçirdiklerini dile getirdiler.