Deprem bölgesinde asbest tehlikesi sürüyor! Hava sıcaklığı etkileyecek mi?

Yayın tarihi: 12 Haziran 2023 Pazartesi 6:49 am - Güncelleme: 12 Haziran 2023 Pazartesi 6:49 am

Uzmanlar deprem bölgesindeki asbest tehlikesine ilişkin, yazın kurak hava ile birlikte tozun artacağı, bu durumun asbest ve diğer zehirli maddelerin halk sağlığını daha da tehdit edeceği uyarısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından enkaz çalışmalarıyla birlikte bir de ‘asbest’ tehlikesi ortaya çıktı. Birgün’den İlayda Kaya’nın haberine göre, hekimler, asbestin önlem alınmazsa kansere sebep olabileceğini belirterek “Gelecekte özellikle akciğer zarına bağlı kanserler, kronik hastalıklar ve çeşitli rahatsızlıklar karşımıza çıkabilir. Önlem alınması şart” dedi.

Türk Toraks Derneği Çevre ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu üyesi Doç. Dr. Haluk Çalışır, “Deprem bölgesinde yıkılan binalarda ne ölçüde asbest var bilmiyoruz. 2010 yılında asbest yasaklanmıştı. Asbest yerine ikame maddeler kullanılmaya başlandı. Bu bölgelerde özellikle 2010’dan önce yapılmış binalarda özellikle kazan daireleri gibi izolasyon olan bölgelerde asbestin kullanılma olasılığı yüksek. Bu binaların yıkımı sırasında asbest lifleri anında parçalanıp solunuma karışması söz konusu olabilir. Çevre Mühendisleri Odası’nın araştırmasında gördüğümüz kadarıyla 8 binanın 4’ünde asbest çıkmış. O rapordaki fotoğrafları incelediğimizde eternit kırıkları da karşımıza çıkıyor. Yapılarda ne düzeyde asbest içeriği var bilmiyoruz. Bizi ikna edecek bir çalışma yok. 8 örnekten 4’ünde asbest çıkması yıkıntılar arasında yoğun bir asbest olduğunu gösteriyor. Bu yıkıntıların buldozerlerle kaldırılması ve alanlara dökülmesi ardından asbest içeriklerinin havaya karışması insanların sağlığını tamamen riske atıyor” diye konuştu.

ASBESTE BAĞLI HASTALIKLAR ÇIKABİLİR

Asbeste bağlı hastalıklarının 20 yıl içinde çıkabileceğini söyleyen Çalışır “Asbestin soluma yoluyla alınması başta akciğer ve akciğer zarı kanseri olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor” diye konuştu. Hatay Tabip Odası Başkanı Dr. Sevdar Yılmaz da “Asbestozis dediğimiz nefes darlığına ve akciğerde sertleşmeye sebep olan kronik bir hastalık da ortaya çıkabilir. Bununla birlikte cilt hastalıklarına sebep olacak” dedi. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Osman Alparslan Ergör ise şunları söyledi: “Yaz döneminde kuraklaşmayla beraber, bölgede tozuma artacaktır. Bu da asbestin halk sağlığı açısından riskini daha da artıracaktır.”

TMMOB raporu ortaya koydu! Hatay’da asbest tehlikesi