Deprem bilimcisi Ahmet Ercan: Yalnız İstanbul’da can kaybı 5-6 milyonu bulur

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2020 Perşembe 7:23 pm - Güncelleme: 7 Mayıs 2020 Perşembe 7:34 pm

Deprem uzmanı Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, muhtemel İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Ercan, koronavirüs salgını sırasında Marmara’da 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda 5-6 milyon insanın yaşamını yitirebileceğini söyledi.

Muhtemel İstanbul depremi ile ilgili yeni bir öngörü de deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’dan geldi. Son dönemlerde Türkiye’de meydana gelen depremler hakkında bilgi veren Prof. Ercan, gelecekte Marmara Bölgesi’nde meydana gelebilecek depremlerle ilgili de Sözcü’den Mustafa Sarıipek’e açıklamalarda bulundu.

deprem

1912 yılında yaşanan Tekirdağ depremini hatırlatan Prof. Ercan, 7 Ağustos 1912’de Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Mürefte beldesinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem nedeniyle içme suyu kuyuları ve hayvanların göçük altında kaldığını ve yağmalamalar yaşandığını hatırlattı.

Deprem nedeniyle Şarköy’de 200 kişinin, Mürefte’de ise 707 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Ercan, depremin ardından kolera salgınının da başladığını açıkladı. Prof. Övgün Ahmet Ercan, depremin ardından gelen kolera salgınını, kıran üstüne kıran şeklinde tanımladı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, korona virüs salgınının ortalığı kasıp kavurduğu bu dönemde Kuzey Marmara’da meydana gelebilecek 7 civarındaki bir depremin yalnızca İstanbul’da 5-6 milyon insanın hayatını kaybetmesine neden olabileceğini belirtti.Mürefte Depremi sırasında Balkan Savaşı ve kolera salgınının üst üste geldiğini hatırlatan Prof. Ercan, “Olmaz bir şey” demeden merkezi ve yerel yönetimlerin el ele vererek yarın böyle bir olay olacakmış gibi hazırlık yapması gerektiğini belirtti.