Deprem bilimcilerden İstanbul depremi tartışması! “Olasılıklar değişti analizler yenilenmeli”

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2023 Cuma 11:07 am - Güncelleme: 19 Mayıs 2023 Cuma 11:07 am

Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür’ün son 30 yılda İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığının yüzde 64 olarak açıklamasından sonra 3 deprem bilimci bu olasılık hesabına itiraz etti.

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra Türkiye’de riskli bölgeler gündemdeki yerini koruyor. Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’da 7 ve üzeri deprem olma olasılığının yüzde 64 olduğunu ifade ederek depreme dirençli kentler için yapılması gereken çalışmaları hatırlattı. Bu açıklamalardan sonra yer bilimciler yüzde 64 oranı konusunu yeniden gündeme getirdi.

Kandilli Rasathanesi’nden ‘İstanbul depremi’ açıklaması

“ANALİZİN YENİLENMESİ GEREKİR”

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu “1999’da yapılan olasılık temelli bir araştırmaya göre “önümüzdeki 30 yıl içinde İstanbul’da büyük bir deprem olma ihtimali %64″ denmişti. Hala bu olasılık hesabını kullanmak doğru değildir! Analizin yenilenmesi gerekir. Çünkü son 25 yılda yeni depremler oldu ve olasılık değişti” görüşünü dile getirdi.

“VARSA YOKSA TEK FAY”

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Gökçeoğlu’nu destekleyerek “Hocam yeniledik. Takan yok varsa yoksa tek fay” tepkisini dile getirdi.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış da Gökçeoğlu’nun açıklamasına “Analizler yenilendi zaten. Tom Parsons 2004’te 2000’deki yayınını günceledi. Murru vd. ise Marmara Bölgesi için çok daha ayrıntılı bir analizi 2016’da yayınladı. Olasılık M7,3 ve daha büyük bir deprem için 30 yılda %48 olarak açıklanmıştır.” görüşünü paylaşarak destek verdi.