Denizli’deki depremi bilen ‘Deprem Kahini’nden 8 büyüklüğünde deprem uyarısı!

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2019 Cuma 11:14 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2019 Cuma 11:14 am

Denizli, Acıpayam’da 20 Mart günü meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki deprem için bir hafta öncesinde uyarıda bulunan Deprem kahini olarak bilinen Frank Hoogerbeets, bu sefer 8 büyüklüğünde deprem için tüm dünyayı uyardı.

Frank Hoogerbeets bu hafta gerçekleşen gezegen dizilimlerine dikkat çekti ve 5-6 Mayıs tarihinde gerçekleşen Mars-Dünya-Jüpiter ve Güneş-Merkür-Venüs dizilimlerinin hemen ardından Papua Yeni Gine’de 6 Mayıs Pazartesi günü 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlattı.

HİZLANMALAR DİKKAT ÇEKİCİ

7 ve 8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen Güneş-Merkür-Venüs-Neptün ve Dünya-Merkür-Uranüs hizalanmasını inceleyen  Hoogerbeets bu iki hizalanmada da Merkür’ün yer alması dikkat çekici ifadelerini kullandı.

Dünya-Merkür-Uranüs gezegenlerinin hizalanmasında istatistiklerden bahseden Hoogerbeets, 2005 yılından bu yana bu tip dizilimlerin yüzde 71’inin hemen ardından şiddetli depremlerin meydana geldiğini ve bu depremlerin birçoğunun 7.5 ve üzeri olduğunu belirtiyor.

Bu tip bir dizilimin meydana getirdiği depremler hakkında konuşan Hoogerbeets 9 Mart 2011 tarihinde Japonya’da meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin de yine Dünya-Merkür-Uranüs hizalanmasının ardından yalnızca iki gün sonra gerçekleştiğini ifade ediyor.

Benzer bir dizilim sonrası ortaya çıkan depremleri anlatmayı sürdüren Hoogerbeets, 26 Ekim 2015’te Afganistan’da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin de Dünya-Merkür-Uranüs hizalanmasının hemen ardından gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Tahminleri doğru çıkmıştı! Deprem kahininden Türkiye için bir uyarı daha

İstatistikleri bir biri ardına sıralayan Hoogerbeets en kötü senaryoda 8 ve üzeri bir depremin oluşabileceği riskine vurgu yapıyor.

Hoogerbeets özellikle 11 Mayıs’a kadar olan tarihin iyi izlenmesi gerektiğini belirtiyor. Dünya-Merkür-Uranüs hizalanmasının hemen ardından genel olarak Rusya’nın Kamçatka bölgesinden, Japonya, Çin ve Endonezya’ya kadar geniş bir alanda depremlerin oluştuğu bilgilerini aktardı.

Hoogerbets, gezegen hizalanması durumunda şiddetli depremlerin görüldüğünü iddia ediyor. Kendisine ait internet sitesinde her gün gezegen hizalanmasının dünya üzerindeki sismik faaliyetlerin etkisine dair bir veri yayınlıyor. Yayınlanan veride sismik faaliyet göz önüne alınarak Dünya’da meydana gelebilecek deprem hareketliliği skalasına yer veriliyor. Öte yandan Türkiye’de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde büyük bir depremin meydana gelebileceği uyarılarında bulunuyor.

Hoogerbeets’in iddiaları son derece ilgi çekici olsa da birçok uzman depremlerin önceden tahmin edilmesinin olanaksız olduğunu söylüyor. ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nda görev yapan John Bellini, depremlerin ne zaman olacağının tahmin etmenin mümkün olmadığını vurguluyor.

Bellini, büyük depremler öncesi zaman zaman artçı şokların yaşandığını belirtiyor.