Deniz Yavuzyılmaz İliç’teki faciayı harita üzerinden gösterdi: Daha hızlı zehir yayma yolu yok

Yayın tarihi: 19 Şubat 2024 Pazartesi 10:04 pm - Güncelleme: 19 Şubat 2024 Pazartesi 10:16 pm

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, İliç‘teki maden faciasını harita üzerinden anlatarak, “Bundan daha hızlı bölgeye zehir yayma yolu yok zaten.” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çalık Çöpler Altın Madeni’nde, 13 Şubat günü saat 14.30 sıralarında meydana gelen liç yığını alanındaki kaymayla beraber 9 işçi göçük altında kaldı.

İliç’teki maden faciasını ilk günden itibaren bölgeden takip eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz TELE1’de Merdan Yanardağ’ın sunduğu 5. Boyut’ta açıklamalarda bulundu.

Yavuzyılmaz, “Yığın liçi maden sahası içinde kullanılmayan bir yerde oluşmadı. burada istiflenen malzeme bizzat cevher üretimi yapılan manganez ocağının tepesinde duruyor. Yani ha düştü ha düşecek şeklinde bir durum var ortada. Çatlaklar da oluşuyor.” dedi.

“BUNDAN DAHA HIZLI  BÖLGEYE ZEHİR YAYMA YOLU YOK”

Açıklamasını harita üzerinden gösteren Yavuzyılmaz, “Burada siyanür atık havuzu var. Karşısında cevher zenginleştirme tesisleri var. Manganez ocağı ve altın ocakları var. Şuradaki beyaz gördüğümüz kısım bu yığın liç kütlesinin kaydığı kısım. Bakın bir kısmı Sabır Deresi’nin içine akmış vaziyette. Ve o yeraltı suları ile birlikte Karasu Nehri’ne bağlanıyor. O da Fırat Nehri’ne bağlanacak ve dokuz tane şehir geçecek, üç tane ülke kat edecek ve Basra Körfezi’ne dökülecek. Bundan daha hızlı bölgeye zehir yayma yolu yok zaten. Uçakla zehri püskürterek yaymaya kalksanız mümkün değil bu derece yayamazsınız.” ifadelerini kullandı.

Yavuzyılmaz, siyanür atık havuzu ve kayan kitlenin arasından geçen Ovacık Fay Hattı’nın Munzur sekmesine dikkat çekti.

Munzur Üniversitesi’nin raporunu okuyan Yavuzyılmaz, “Bu tesisin bulunduğu yerde iki tane fay hattı var. Bunlardan bir tanesi Ovacık Fay Hattı. Ve Ovacık Fay Hattı’nın uzunluğu 110 kilometre. Ve burada 7,4 şiddetinde deprem bekleniyor. Hemen bu tesisin diğer tarafında ise Malatya Fay Hattı var. Malatya Fay Hattı’nda da 130 kilometre uzunluğunda bir fay hattı ve burada beklenen deprem de 7,5 şiddetinde. Aynı zamanda Malatya Fay Hattı’nın bulunduğu kısımda 10 bin yılda 4 deprem olmuş daha önce. Yani 2500 yılda bir bu şiddette bir deprem oluyor. 7,5 şiddetinde ve kaç yıldır bu büyüklükte bir deprem olmadı Malatya Fay Hattı’nda biliyor musunuz? 2430. Yani bu büyük şiddetli depreme bu kadar yakın bir bölge.” diye konuştu.

“BURADAKİ TESİS YENİ FELAKETLERE KAPI ARALAYACAK”

Yavuzyılmaz, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Şimdi AKP, ya Kanun Hükmünde Kararname çıkaracak bu fay hattının yerini değiştirecek. Çünkü her şeyi Kanun Hükmünde Kararname ile yapıyorlar ya. Ya da buradaki bu fay hattı burada durduğu sürece buradaki tesis yeni felaketlere kapı aralayacak.”

Siyanür atık havuzu ve kayan kitlenin arasından geçen Ovacık Fay Hattı’nın Munzur sekmesi

İliç’te arama kurtarma çalışmaları durduruldu! ‘Heyelan riski yoğunlaştı’

Kaynak: TELE1