Deniz Poyraz davası: Mahkeme heyeti reddedildi

Yayın tarihi: 29 Nisan 2022 Cuma 12:48 pm - Güncelleme: 29 Nisan 2022 Cuma 12:57 pm

HDP binasına silahlı saldırıda öldürülen Deniz Poyraz‘a ilişkin davada avukatlar mahkeme heyetini reddetti. Son kararı İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi verecek.

HDP İzmir il binasında 17 Haziran 2021’de Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 3’ncü duruşması İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Deniz Poyraz’ın annesi, babası ve kardeşleri ile, HDP’li vekiller ile CHP’li Sezgin Tanrıkulu, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, İHD Onursal Başkanı Akın Birdal’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Onur Gencer, duruşma salonuna bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Evrensel’in aktardığı habere göre mahkeme başkanı duruşma öncesi duruşma düzenine dair uyarılarda bulunarak, duruşma düzeninin bozulması halinde suç duyurusunda bulunulacağını belirtti.

Ardından Van, Şanlıurfa ve Siirt baroları davaya katılma talebinde bulundu.

HDP binasında öldürülen Deniz Poyraz’ın babasına dava açıldı

‘HEDEF BİR KİŞİ DEĞİLDİ’

Duruşmada söz alan İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, bu dosyanın bir kişinin başka bir kişiyi öldürme dosyası olmadığını ifade ederek “Kişi bazlı olmaksızın, örgütlenme özgürlüğü ve yaşam hakkına yönelikti. Hedef bir kişi değildi. Orada olan herkes katledilecekti. Ayrımcı bir zihniyetle işlenmiş alçakça bir saldırı. Baroların katılma talebini kabul etmelisiniz. İzmir’de yaşayan yurttaşların birlikte yaşama özgürlüğü için katılma taleplerimizin kabulüne karar verin” ifadelerini kullandı.

SEGBİS TEPKİSİ: YÜZ YÜZELİK İLKESİ İHLAL EDİYOR

Katil Gencer’in davalara SEGBİS’le bağlanmasına tepki gösteren Yücel, şöyle devam etti: “Alçakça işlenmiş bir cinayetin faili şu anda kaçıyor. SEGBİS ile bağlanmak gibi bir korkaklığın içine sürüklendi. Sorgusu bitmiş herhangi bir sanıktan bahsetmiyoruz. Sorgusu henüz tamamlanmayan bir sanıktan bahsediyoruz. Yüz yüzelik ilkesini ihlal etmektedir” diyerek, faile göstermek istediği fotoğrafları gösteremeyeceğini ve sorularını soramayacağını belirtti.

Yargılamanın sağlıklı yürütülmesi için doğrudanlık ilkesine aykırı bir usul yürütüldüğünü aktaran Yücel, “Gerçekte ne olduğunu siz de merak ediyorsunuz. Arkasındaki güçleri siz de açığa çıkarmak istiyorsunuz. Siz SEGBİS’te failin gözünü kaçırıp kaçırmadığını, yanındakinin kulağına ne fısıldadığını biliyor musunuz?” diye sordu.

MEMUR GENCER’E MÜDAHALE İÇİN KONULMUŞ

Mahkeme başkanı, bunun üzerine görevliyi kendisinin görevlendirdiğini belirterek “Fail kötü bir şey söylemesi halinde müdahale etmesi için görevli yanında” dedi. Yücel ise duruma tepki göstererek “Bütün bunlar yargılamanın sağlıklı gitmesini engelliyor. SEGBİS’i daha önce reddettiniz. Bunu yapabilirsiniz. Bu soruları burada cevaplamalı” diye konuştu.

DURUŞMA TEKNİK GEREKÇEYLE DURDU

Mahkeme başkanı, kayıtların bir süre kaydedilip, sonra ara verileceğini belirterek, “SEGBİS kaydı” gerekçesiyle devam eden duruşmayı durdurdu.

‘SANIĞA AKIL VERENLER VAR’

Dava avukatlarından Türkan Aslan Ağaç ise “Bu olayın tekil bir olay olmadığını hepimiz biliyoruz. Sanığı azmettirenler, kendisine yardım edenler, lojistik destek sağlayanlar ve kendisine akıl verenler var. Eğer yargılamayı mahkemeniz savcının yürüttüğü soruşturma gibi yürütecek ise en başından kabul edilemez. İlk duruşmada bir dilekçe sundum ve oradaki hiçbir talebime yanıt gelmedi. Siz talimatla dinlenen tanık sayısını artırdınız. Mahkemeniz talepleri kabul ederek, Türkiye’nin birçok iline talimatla tanıkların dinlenmesini talep ettiniz. Bunu yaparken maddi gerçeği bulacağımızı sandınız ama maddi gerçeklik bu şekilde sağlanmaz” şeklinde konuştu.

‘TANIKLAR TALİMATLA DİNLENDİ’

Duruşma salonun küçük olmasına yönelik de eleştirilerini sıralayan Ağaç, şöyle devam etti:

“İnsanlar merdivenlerde oturuyor. Bu davayı herkes takip etmek istiyor çünkü bu demokrasiye yapılan bir saldırı. Ama siz büyük salon talebimizi reddettiniz. Bu talebimizi değerlendirmeye bile almadınız. Çünkü buna dair yazılan bir yazı yok ama bugün büyük salonda duruşma olmadığını da biliyoruz. Sanık üzerinden delilere ulaşmamız mümkün değilken, İzmir Emniyeti İzmir Savcılığı ile beraber delillere ulaşmamıza engel oluyor. 29 Nisan’dayız ve yapılan bir gelişme yok, taleplerimizi değerlendirmeye almadınız. Failin evinde arama yapılıyor ama dijital materyallere dair bir gelişme yok.

Bugüne kadar 50 tane kovuşturmanın genişletilmesine yönelik talebim var. Ama hiçbir talebim karşılanmadı. Mahkemeniz sanığa sorulması gereken soruları yöneltmedi. Biz Siirt’te, Antep’te değil, İzmir’deyiz. Burada HDP il binasına yönelik bir saldırı oluyor ve fail önüne kim gelirse öldüreceğini söylüyor. Bu siyasi bir cinayettir. Ama iddianamede bu yok. Savcılık bu kadar kötü bir soruşturma yürüttü diye siz bunu sürdürmek zorunda değilsiniz.”

‘FAİLİN AİLESİ TANIKLIKTAN ÇEKİLDİ’

Katilin babası ve kardeşinin önceki duruşmada “salonda hazır olduğunu ancak sonrasında tanıklıktan çekildiklerini öğrendiklerini” ifade eden Ağaç “Talimatla dinlenen tanıkların dosyada şüpheli sıfatıyla ifadelerinin alınması ve burada sanık sandalyesinde oturması gerekiyordu. Bunlar normal tanıklar değil sanıkla ilişkisi olan tanıklar. Elimde her birine ayrı soru var. Ben talimatla dinlenen tanıkları nereden bulup sorularımı soracağım. Siz bu imkanları elimizden aldınız. Herkes burada ama sanık nerede? Televizyon ekranında” dedi.

‘SANIĞA NASIL SORU SORAYIM?’

SEGBİS’te bulunan katilin gülmesine tepki gösteren Ağaç “Korkak sanığı gördünüz mü?” diye sordu. Ağaç, ellerini ensesinin arkasına koyarak, sanığın pozisyonu göstererek, “Sanığın pozisyonu bu. Pişkin, pişkin gülüyor. Normal bir dava olsa emin olun ki ses çıkarmaz. Bu normal bir dava değil. İzmir’de siyasi bir cinayet işlendi. O cinayeti aydınlatma göreviniz var. 300’ün üzerinde sorumuz var. Sanığa soru sorma hakkımızı bu celseye bıraktığımızı söyledim. Ben bu soruları kime sorayım? SEGBİS’te elini ensesine götürmüş, yan tarafından başka biriyle de sohbet ediyor. Cezaevinde kiminle olduğunu bilmediğim kişiye ne soracağım? Göz bebeklerinin içine bakmam lazım. Sizin de hissediyor olmanız lazım. Kararı verecek olan sizin ekranda sanığa dair ne görüyorsunuz. Soru soracağım, yanındakinin kim olduğunu, öbür tarafta bakışlarını götürdüğü kişinin kim olduğunu biliyor muyum? Hayır. Bu koşullarda bizim bu cinayeti aydınlatmamız mümkün değil. Van’dan gelmiyor. Burada. Yarım saatlik yol için neden SEGBİS ile katılıyor” sözlerini sarf etti.

FAİLİN SALONA GETİRİLMESİ TALEP EDİLDİ

Avukat Ağaç, sanığı mahkemede istediğini belirterek, “Sanıkla temas kurmak zorundasınız. Tanıkların sırtı bize dönüktü biz sırtı dönük insanlara soru sorduk. Böyle adil bir yargılama olmaz. Adil yargılama katılan açısından olmak zorundadır. Sanığın duruşma salonuna getirilmesini talep ediyoruz. Hazır ettiğiniz 9 tanık var. En azından biri sanıktan sonra soru soracağız. Metin Döner’e sanıktan sonra soru soracağız. Diğerlerini dinleyebilirsiniz. Öğleden sonra sanığın salonda hazır edilmesini istiyoruz” diye konuştu

SANIĞIN SALONA GETİRİLMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Tutuklu sanık Onur Gencer, duruşmaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Poyraz’ın yakınları, taraf avukatları ve partililer ise salonda hazır bulundu. Kimlik tespitinin ve katılma taleplerinin alınmasıyla duruşma başladı. Söz alan İzmir Barosu Başkanı avukat Özkan Yücel, sanığın salona getirilmemesine tepki gösterdi. Poyraz ailesinin avukatı Türkan Aslan Ağaç da sanığa yaklaşık 300 soru hazırladıklarını ancak SEGBİS ile bağlanmasının yüz yüzelik ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Ağaç, “Ben 25 yıldır avukatlık yapıyorum ve sanığı mahkemede isterim. Sanıkla temas kurmak zorundayız. Onun jest ve mimiklerini görmek zorundayız. Bu şekilde adil bir yargılama olmaz” dedi. Ağaç, ara karar verilmesi ve sanığın duruşma salonuna getirilmesini talep etti. Mahkeme heyeti sanığın salona getirilmesi talebini reddetti.

AVUKATLARDAN TUTANAĞA GEÇİRİLMEME KARARINA TEPKİ

Mahkeme heyeti, duruşma salonunda hazır bulunan avukatların tutanağa geçirilmesi talebini reddetti. Heyet, çapraz sorgu için sadece vekillere izin verileceğini söyledi. Salonda bulunan diğer avukatlar, bu nedenle heyete tepki gösterdi. Kararı eleştiren İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel’in talebi üzerine duruşmaya 5 dakika ara verildi. Aranın ardından söz alan sanık avukatı Ahmet Can Gürlek, heyetin avukatların tutanağa geçirilmesi talebini reddetmesi kararından rücu edilmesini talep etti. Gürlek’in ardından bir kez daha söz alan İzmir Barosu Başkanı Avukat Özkan Yücel, “Bu ülke için adalet istiyoruz. Bu ülkenin geleceğe özgürce bakmasını istiyoruz. O nedenle her bir üye hakimi ve sizi reddediyoruz” dedi.

KATİL GENCER MAHKEME BAŞKANINI TEHDİT ETTİ

Söz alan avukat Türkan Aslan Ağaç da ‘reddi heyet’ talebinde bulundu. Ağaç, “Mahkemenin tarafsızlığının ortadan kalktığını düşündüğümüz için çekilmenizi istiyoruz. Eğer bunu kabul etmezseniz biz heyeti reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Avukatların yaptığı konuşmaların ardından mahkeme başkanı sanığa söz verdi. Sanık Gencer, “Kendi söylemleri gösteriyor ki HDP binaları terör yuvalarıdır’ diyerek tahrik indirimi istedi. Bunun üzerine salondakiler sanığa tepki gösterdi. Mahkeme başkanı sanık Gencer’i uyardı. Sanık Gencer bu kez mahkeme başkanına hitaben, “Senin başına bela olurum” deyince salonda bir kez daha tepkiler yükseldi. Mahkeme başkanı sanığın SEGBİS odasından çıkarılmasına hükmetti.

KARARI 7’NCİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ VERECEK

Konuşmaların ardından ara karar açıklandı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, bir sonraki duruşmada salonda bulunması için cezaevine yazı yazılmasına hükmetti. ‘Reddi heyet’ talebini reddeden heyet, bu talep için dava dosyasının mahkeme heyetinin yazılı görüşüyle birlikte değerlendirilmek üzere İzmir 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vererek duruşmayı 18 Temmuz 2022’ye erteledi.

Deniz Poyraz davası: Katil Onur Gencer, keşke olay yerine 5 dakika geç gitseydim dedi