Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal bugün son yolculuğuna uğurlandı. Deniz Baykal için CHP Genel Merkezi'nde ve Meclis'te tören düzenlendi. TBMM'deki törenin ardından Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınan cenaze namazına AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Baykal'ın cenazesi devlet mezarlığına defnedildi.

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara’da 84 yaşında 11 Şubat'ta hayatını kaybetmişti. Baykal'ın, son dönemde gribal enfeksiyon geçirdiği ve Ankara'daki evinde sabaha karşı hayatını kaybettiği öğrenildi. Baykal için CHP Genel Merkezi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Eski CHP Genel Başkanları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, ABB Başkanı Mansur Yavaş, CHP’li milletvekilleri, Baykal ailesi ve sevenleri katıldı.

CHP GENEL MERKEZİNDE BAYKAL İÇİN TÖREN

Baykal için CHP Genel Merkezi'nde veda töreni düzenlendi. Törende konuşan eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, "Deniz Baykal, siyasetin bir memleket olduğunu biliyor. Siyasetin güçlükleri malum, onun sonuçlarına katlandı. Yıllarca siyasi yasaklı olarak kaldı. Siyasi yasakların kaldırılması için mücadele etti ve o mücadeleyi kazandı. Baykal'ı rahmetle özlemle anacağım. Onu şimdi sonsuzluğa uğurluyoruz. Bütün yakınlarının başı sağ olsun" dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, törende yaptığı konuşmada "İzniniz olursa duygularımı Sayın Genel Başkanıma hitaben paylaşmak isterim. Sayın Genel Başkanım bütün bir ömrünüzü isminize uygun bir şekilde, bu güzel ülkenin refahına, huzuruna, mutluluğuna, kardeşliğine vakfettiniz. Ülkemizin çıkarlarını her ortamda savundunuz. Sayın Genel Başkanım bu ülkenin dünü ile yarını arasında köprü olarak kalmadınız, ülkemizin güzel geleceğini, demokrasi ve özgürlük çerçevesinde inşa eden aktörlerin hem öncüsü hem de yol arkadaşı oldunuz" dedi. Kılıçdaroğlu, "Ülkemizi barış ve kardeşlik içinde bir arada geleceğe taşıma kararlılığından hiç ödün vermediniz. Devlet adamı kimliğinizi her ortamda hissettirdiniz. 12 Eylül'le hesaplaşmaktan bir an olsun geri adım atmayan sizdiniz. '12 Eylül'le hesaplaşmam bitmedi, sürecek' diyensiniz. Dönemim ABD Başkanı Obama'ya 2009 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyarette Türk halkını ve Türkiye modernleşmesini daha iyi tanıması için kendisine Sait Faik Abasıyanık ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın kitaplarını hediye etmiştiniz. Hediye olarak bu iki kitabı seçmiş olmanız, hediye edilme gerekçelerinin yanı sıra sizin entelektüel birikiminizi göstermesi açısından anlamlıydı. Sözlerimi Obama'ya hediye ettiğiniz Tanpınar'ın Huzur adlı romanından bir cümleyle tamamlamak istiyorum: "Fikre, sanata hiç karışmayacağız, onları hür bırakacağız. Çünkü, onlar hürriyet, mutlak hürriyet isterler." Sayın Genel Başkanım huzurunuzda söz veriyorum ülkemizde mutlak anlamda hürriyeti tesis edeceğiz. Ömrünüzü verdiğiniz özgürlük mücadelesini tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

BAYKAL İÇİN MECLİS'TE TÖREN

Hayatını kaybeden eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal için TBMM'de resmi tören düzenlendi. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, eski Başbakan Tansu Çiller ve eski Başbakan Binali Yıldırım katıldı. Baykal daha sonra Devlet Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

"BABAM TÜRKİYE SEVDALISIYDI"

Deniz Baykal için saygı duruşunda bulunulduktan sonra konuşan Prof. Dr. Ataç Baykal, babasının neredeyse 70 yıllık bir CHP'li olduğunu belirterek, "100 yıllık CHP tarihinin çok uzun bir kesitini bizzat yaşamış bir ulu çınarı uğurluyoruz. Tüm CHP'lilerin ortak bir yönü vardır; bu da vatanseverliktir. Babam Deniz Baykal bir Türkiye sevdalısıydı, bir vatanseverdi. Bu nedenle CHP'de yerini almıştır. Tüm Türkiye sevdalılarına, tüm vatanseverlere sahip çıkılması ve CHP çatısı altında toplanması babamın CHP'ye vasiyetidir" dedi. Ataç Baykal siyasetçinin başkaları için yaşadığını belirterek, tüm hayatının başkalarının sorunlarının etrafında şekillendiğini ifade etti. Baykal, “Babam Deniz Baykal doğuştan bir siyasetçiydi. Başka hiçbir şeyi bu kadar büyük aşkla yapamazdı. Siyasetçi olmanın getirdiği zorluklar ise onun yaşam tarzı, bu zorluklar kendisini hiçbir zaman huzursuz veya mutsuz yapmamıştır” ifadelerini kullandı.

"KENDİNDEN EMİN BİRİYDİ"

Aslı Baykal ise, Baykal’ın mücadeleci, teslim olmayan, mükemmeliyetçi, sözünün eri, zeki ve entelektüel olduğunu belirterek, “Enerjisi, yaşama olan ilgisi, zekası, yoğun bilgisi çevresindeki herkesi avucunun içine almasına yeterdi. Çok kendinden emin bir kişiliği, size etkisi altına alan bir yapısı vardı” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN, CENAZE NAMAZINA KATILDI

Deniz Baykal için Ahmet Hamdi Akseki Camisi’nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara Valisi Vasip Şahin, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, milletvekilleri, siyasetçiler, Deniz Baykal’ın ailesi ve vatandaşlar katıldı. Cenaze namazının kılınmasının ardından Baykal’ın cenazesi defnedilmek üzere devlet mezarlığına götürüldü.

DENİZ BAYKAL KİMDİR?

Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938'de Antalya'da doğdu. 1959 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1963'te doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra 2 yıl ABD'de Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi'nde çalışmalar yürüttü. 1960'lı yıllara doğru öğrenci hareketlerine katılarak siyasetle tanışan Baykal, 14 Ekim 1973'te yapılan genel seçimlerde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. Seçimlerden sonra 1974'te Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı oldu. 1978'de kurulan 3'üncü Ecevit hükümetinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Baykal, bu dönemde CHP parti meclisi ve merkez yürütme kurulu, genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu.

SİYASİ YASAKLI POLİTİKACILARDAN

12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra bir süre Ankara'da Ordu Dil Okulu'nda gözetim altında tutuldu. 1982 Anayasası'nın 5 yıl süreyle siyasi yasağı getirdiği politikacılar arasında yer aldı. Siyasi yasaklı olmasına rağmen 1984 yılında SHP'li oldu ve Eylül 1987'deki seçimlerde SHP'den Antalya milletvekili seçildi. Baykal, SHP'de kurultaylarda Genel Başkan Erdal İnönü'ye karşı 3 defa kaybetti.

CHP'DE 54 YAŞINDA GENEL BAŞKAN OLDU

Baykal, 9 Eylül 1992 tarihinde toplanan CHP kurultayında 54 yaşında genel başkanlığa seçildi. 30 Ekim 1995 tarihinde kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. Deniz Baykal, 2015 genel seçimlerinden sonra Meclis'in en yaşlı üyesi sıfatıyla 25'inci dönemin ilk oturumunu açtı ve yeni TBMM Başkanı İsmet Yılmaz seçilene kadar Meclis Başkanlığı'na vekalet etti. 24 Haziran 2015 tarihinde CHP tarafından 30 Haziran 2015'te yapılan TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterildi; ancak kaybetti. 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan erken seçimlerde CHP'den Antalya milletvekili seçildi. Yine bu seçimlerden sonra meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla yeni başkan seçilene kadar oturumları yönetti. https://tele1.com.tr/deniz-baykalin-cenaze-programi-belli-oldu-787933/
Muhabir: Barış Önal