Deneysel koronavirüs aşısı ilk defa ona vurulmuştu! Yan etkilerini böyle anlattı

Yayın tarihi: 28 Kasım 2020 Cumartesi 12:55 am - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 12:55 am

Moderna’nın deneysel koronavirüs aşısını vurulan Jennifer Haller ve Pfizer’ın aşı çalışmalarına katılan Daniel Horowitz aşıların yan etkilerini anlattı.

16 Mart’ta Amerika Birleşik Devletleri’nin Washington eyaletindeki Seattle kentinde Moderna’nın deneysel koronavirüs aşısını vurulan Jennifer Haller, kol ağrısı dışında herhangi bir yan etki yaşamadığını belirtti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Haller, Kaiser Permanente Washington Sağlık Araştırma Enstitüsü’nde virüsü önlemek için yapılan ilk insanlı aşı denemesi kapsamında, Moderna’nın aşı adayından bir doz enjekte edilen ilk kişiydi.

“KENDİMİ PEK İYİ HİSSETMİYORDUM ANCAK ERTESİ GÜN GEÇTİ”

Eylül’de Pfizer’ın Covid-19 aşı denemesine katılan Kaliforniyalı Daniel Horowitz de WVPI’a, grip aşısı sonrası deneyimlenenlere benzer semptomlardan bahsetti. Pfizer’ın denemesi çift kör bir çalışmaydı, yani kime gerçek aşının ya da plasebonun vurulduğunu ne doktorlar ne de hastalar biliyordu, dolayısıyla Horowitz aşı olup olmadığını aslında bilmiyor.

Horowitz, yine de yayın kuruluşuna aşıdan sonra kendisinin de hafif yan etkiler deneyimlediğini söyleyerek, “Kaslarımda biraz ağrı vardı, mesela… Kendimi pek iyi hissetmiyordum ve ertesi gün o his geçti” diye konuştu.

“YAN ETKİLER BAĞIŞIKLIK KAZANMAYA BAŞLADIĞINIZIN İŞARETİ”

Pfizer, aşısını acil durumlarda kullanım yetkisi için 20 Kasım’da ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) sunmuştu, Moderna ise aşısını bu ayın sonlarında gönderecek. Aşıların yaygın görülen yan etkileri arasında hafif ateş, titreme, yorgunluk, baş ağrısı, kas ve eklem ağrılarıyla enjeksiyon yerinde ağrı, şişkinlik ve kızarıklık bulunuyor. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Bakanlığı en yaygın yan etkilerin, vücudunuzun hastalığa karşı bağışıklık kazanmaya başladığının işareti olduğunu bildiriyor.

“İLK DOZDAN SONRA HAFİF YAN ETKİLER HİSSEDİLEBİLİR”

San Francisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Dr. Peter Chin Hong, WVPI-TV’ye konuşarak, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların yüzde 25 ila 50’si, ilk dozdan sonra bazı hafif yan etkiler hissedebilir. Fakat ikinci dozdan sonra daha fazla kişi bu yan etkilerin bazılarını görebilir, ki bu yan etkiler de bir iki gün içinde geçebilir.”

“AĞIR BİR AKŞAMDAN KALMALIK”

Moderna’nın son aşı denemesi için toplamda 30 bin kişi adını yazdırmıştı. Pfizer’ın denemesineyse 6 ülkeden 43 bin 500’ü aşkın gönüllü katıldı. Pfizer’ın koronavirüs aşısını vurulan gönüllülerin, aşının kendilerinde “ağır bir akşamdan kalmalığa” benzer yan etkilere sebep olduğunu bu ay içinde söylediği bildirilmişti.

ABD hükümeti tarafından aşı geliştirmeyi kolaylaştırmak için oluşturulan girişim olan Warp Speed Operasyonu, aşıların FDA onayını almalarının ardından 24 saat içinde aşı bölgelerine göndermeyi planladığını belirtmişti.