Sinan Meydan’dan Erdoğan’a ‘Mustafa Kemal’ cevabı: O, emri Ankara’dan vermiyor

Yayın tarihi: 6 Mart 2020 Cuma 9:38 pm - Güncelleme: 7 Mart 2020 Cumartesi 2:27 am

Tele1 TV ekranlarında Uğur Dündar’ın moderatörlüğünü yaptığı, izlenme rekorları kıran Demokrasi Arenası’nın bu haftaki konukları CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, emekli Amiral Türker Ertürk, tarihçi Sinan Meydan oldu. Türkiye gündeminin masaya yatırıldığı Demokrasi Arenası, İstanbul Küçükçekmece’deki Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde halkın katılımıyla gerçekleşti.

TELE1’de yayınlanan Demokrasi Arenası’na bu hafta CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, emekli Amiral Türker Ertürk, tarihçi yazar Sinan Meydan konuk oldu.

TUTUKLAMA KARARINA TEPKİ

Programda konuşan Dündar, Barış Pehlivan ve 2 basın mensubunun tutuklanma kararına tepki gösterdi. Dündar, “Basın özgürlüğüne karşı bu kuşatma bizi halkın gerçekleri öğrenme hakkına sahip olma isteğinden asla vazgeçirmeyecek” dedi.

İKTİDARA ÖNERİ

İktidara bir de öneride bulunan Dündar, “Biraz önce de söylediğim gibi gazetecilik halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet meselesidir. Bunu bir kanun teklifiyle değiştirebilirler. O tanımın yerine şunu getirebilirler; ‘Gazetecilik iktidara hizmet mesleğidir.’ Bunu onuruna yedirenler devam ederler. Onuruna yedirmeyenler ise ne yapması gerekiyorsa onu yaparlar” ifadelerini kullandı.

‘MUSTAFA KEMAL, O EMRİ ANKARA’DAN VERMİYOR’

Programda konuşan tarihçi yazar Sinan Meydan ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da partisinin grup toplantısında kullandığı, Atatürk’ün ‘Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum’ sözlerine değindi.

Çanakkale’de Mustafa Kemal Paşa’nın o emri verirken ordunun başında olduğunu vurgulayan Meydan, sözlerini şöyle sürdürdü:

*25 Nisan 1915 sabahı o emri vermiştir. O emrin tamamı da şöyledir; Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında yerimizi yeni komutanlar ve askerler alabilir.

*Çünkü Mustafa Kemal, o emri Ankara’dan vermiyor. Mustafa Kemal, ordunun başında ölüme koşan Mehmetçiğin önünde o emri veriyor. *Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatında haksız bir tane savaş yoktur. Atatürk’ün bütün savaşlarında ‘bizi öldürmek isteyenlere karşı ölmeyeceğiz diye savaşa gireriz’ diyor. Atatürk ‘zorunlu olmadıkça savaş cinayettir’ diyen bir barış dehasıdır.