Demografik değişim – Gidenler ve Gelenler

Yayın tarihi: 22 Ocak 2020 Çarşamba 9:42 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2020 Çarşamba 9:42 pm

Zeynel Lüle

Türkiye’den yurt dışına adı konulmayan ve üstünde de pek durulmayan çok ciddi bir demografik  göç dalgası var. Bir yandan milyonları aşan bir göçe maruz kalıyoruz, diğer yandan da bir o kadar vatandaşımız yurt dışına gidiyor ve yerleşiyor.

Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat’ın son verilerine göre, Avrupa Birliği ülkelerine, ‘üyelik başvurusu bulunan’ ülkelerden gelen ve iltica başvurusunda bulunan ülkeler arasında Türk vatandaşları artık başı çekiyor.

Karadağ, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna Hersek, Kosova ve Türkiye’den yapılan iltica başvurularının 5 yıllık verilerinin bulunduğu raporda 2016’dan itibaren Türkiye’den yapılan başvuru kabullerinin katlanarak arttığı görülüyor.

2018 yılında AB’ye üyelik başvurusu yapan ülkelerden toplam 54 bin 720 kişinin iltica talebi kabul edilirken bu sayının 10 yıl öncesine göre 5,5 kat arttığı gözlemlendi. Bu kişilerin 2018’de yüzde 40’ını Türk vatandaşları oluştururken yüzde 35’i Arnavutlar…

2013 ile 2018 arasında AB üyeliği kuyruğundaki ülke vatandaşlarının iltica başvurularını en fazla kabul eden ülke Fransa. İkinci sırada ise Almanya var. Almanya ayrıca Türk iltica taleplerinin en fazla kabul gördüğü AB ülkesi oldu.

Almanya’yı Yunanistan takip ediyor. Türkler, büyük bir ihtimalle yakınlarının bulunduğu Almanya’yı ve ülkelerine hem coğrafya, hem de karakter olarak en yakın olan Yunanistan’ı tercih ediyorlar.

Demografik değişim

Demografik değişim

Vatandaşlık şartları

 

Bu arada, ‘Ankara Antlaşması’nı esas alarak ve bu yolla İngiltere’ye yerleşen Türklerin sayısı azımsanamayacak kadar çok.

Antlaşma, İngiltere’de kalıcı yani süresiz oturum sahibi olmak, İngiliz pasaportuna başvurma ve seçimlerde oy kullanma hakkı dışında ülke vatandaşlarına sunulan bütün hizmetlerden yararlanma avantajı sunuyor. Her ne kadar geçen yıl bu hak üzerinde bazı zorluklar getirse de.

Üç yıldan bu yana İngiltere’ye yerleşen çok sayıda Türk bulunuyor. Ve bu insanlar eğitimli ve hali vakti yerinde olan insanlar. Bir anlamda bu göçün adı ‘beyin göçü’…

Bir çok Avrupa ülkesinde, belirli bir miktarda gayrı menkul alınması sonrasında oturum alınması ve birkaç yıl sonra da o ülkenin vatandaşlığına başvuru hakkı bulunuyor.

‘Parası neyse verelim’ diyen Türklerin sayısı giderek artıyor. Malta’da 789 bin dolar değerinde Ulusal Kalkınma Fonu’na bağış yapmak ve ülkede 410 bin dolarlık mal varlığına sahip olmak yeterli.

Bulgaristan’da 585 bin dolar ödeyerek bir yıllık oturum izni almak mümkün. Bu şekilde üç yıl arka arkaya alınan oturum izninden sonra ‘hızlı prosedürle’ vatandaşlık alınabiliyor. Benzer şekilde bir çok AB ülkesi bu olanağı sunuyor.

Yunanistan’da 292 bin dolarlık mal varlığı ya da 409 bin ila 585 bin dolar değerinde ticari mal varlığı, veya İspanya’da 585 bin dolarlık mal varlığı ve ülkede 10 yıl ikamet etme karşılığında vatandaş olunabiliyor.

 

Göçen sayısı arttı

 

Yaz aylarında açıklanan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, 2018’de Türkiye’den yurt dışına göç edenlerin sayısı yüzde 27,7’lik artışla 323 bin 918 oldu. Yani sadece son bir yılda gerçekleşen göç bu…

1960’lı yıllardan itibaren gerçekleşen göçü dikkate alırsak, resmi rakamla 6,5 milyon Türk yurt dışında yaşıyor.

Ama bu arada özellikle Suriye ve Irak başı çekmek üzere 5 milyondan fazla yabancı da Türkiye’ye yerleşmiş durumda. Bu konuları hiç konuşmuyoruz ama hem Avrupa’da, hem de Türkiye’de çok ciddi bir demografik değişim söz konusu…