Demirtaş’tan mahkemeye: ‘Temmuz 2023’e gün veriyoruz’ derseniz tarihe geçersiniz

Yayın tarihi: 16 Mart 2021 Salı 3:56 pm - Güncelleme: 16 Mart 2021 Salı 6:23 pm

AİHM’in ‘Tahliye edilsin’ kararının ardından ilk kez hâkim karşısına çıkan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkeme heyetine, seçimleri işaret ederek, ” ‘Temmuz 2023’e duruşma günü veriyoruz’ derseniz dünya tarihine geçersiniz” dedi. Demirtaş, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle ‘reddihakim’ talebinde bulunurken, mahkeme Adalet Bakanlığı’ndan AİHM kararının Türkçe tercümesini istedi. Duruşma 14 Nisan’a erteledi.

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuksuz yargılandığı ana davası Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tahliyesine yönelik verdiği kararın ardından ilk kez hâkim karşısına çıkan Demirtaş duruşmaya, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Avukatların hazır bulunduğu duruşmaya, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Saruhan Oluç, Kemal Pekgöz, Hüseyin Kaçmaz, Züleyha Gülüm, Mahmut Toğrul, HDP PM Üyesi Doğan Erbaş ve parti yöneticileri ile basın mensupları katıldı.

DEMİRTAŞ’IN AVUKATI: AİHM KARARI YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYORSUNUZ

MA’nın haberine göre, kimlik tespitinin ardından başlanılan duruşmada mahkeme başkanı, dava konusu olan fezlekeleri uzun uzun okudu. Bunun üzerine söz alan Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi’nin 22 Aralık 2020’de verdiği, “Derhal serbest bırakılsın” kararını hatırlattı. Karaman, “Uzun uzun Van, Ankara’nın dosyalarını okuyorsunuz. AİHM’nin kararı yokmuş gibi davranıyorsunuz. AİHM kararını dikkate almadan duruşmaya devam edeceğiniz anlaşılıyor. Ancak ben sizden AİHM’nin kararını da zapta geçirmenizi beklerdim ama siz fezlekeleri okuyorsunuz hiçbir şey olmamış gibi” dedi.

Karaman’a “Taleplerinizi daha sonra iletirsiniz” diye yanıt veren mahkeme başkanı ise fezlekeleri okumaya devam etti. Duruşma mahkeme başkanının dosyaya gelen evrakları okumasıyla devam ediyor.

DEMİRTAŞ’TAN MAHKEME HEYETİNE: İKTİDAR İÇİN KENDİNİZİ FEDA ETMEYİN

Medyascope’dan Özgür Özdemir’in aktardığına göre Demirtaş, duruşmada şunları söyledi: “Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanunu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz.

Biz Anayasa’yı ve AİHM kararını tanımıyoruz, takmıyoruz’ diyorsunuz. Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz. İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin. İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım.

Size durumumuzu anlatayım. Siz üç hakim ve bizler Ankara’da Atakule’nin altında oturmuş ve ‘Atakule var mıdır yok mudur’ tartışması yapıyoruz. Bizi aptal yerine koymanıza izin vermeyiz. Atakule vardır. ‘Bugünkü siyasi atmosferde bu yargılamayı bağımsız sürdürme imkanımız yok. Dolayısıyla bu yargılamayı seçimlere kadar durduruyoruz, Temmuz 2023’e duruşma günü veriyoruz’ dersiniz. Dünya tarihine geçersiniz.”

“MEHMET UÇUM’U TANIYORUM, HUKUK CAHİLİ BİR ADAM”

“(Mehmet Uçum’un Habertürk’teki yazısına tepki) Mehmet Uçum diye hukuk fakültesi mezunu bir arkadaş var, ‘AİHM kararı bağlayıcı değil’ diyor. Tanıyorum Mehmet’i, hukuk cahili bir adam. Saray’dan size talimat yağıyor, siz talimat doğrultusunda karar alıyorsunuz. Ben olsam utanırım. Hiçbir talebimizi kabul etmeyip AİHM ve AYM kararlarını uygulamayacaksanız dosyayı savcıya verin, akşama doğru kararı verelim. Siz de yorulmayın. Seçime iki sene kaldı, kapı kapı dolaşıp iktidar için oy toplayın. İktidar kaybedecek, ülke düzelecek ama bazıları hukuk önünde hesap verecek. 142 yıl mı ceza verecekseniz? 141 yıl verirseniz hatırım kalır.”

“SEÇİME KİTLENMİŞ DURUMDAYSANIZ SİZE FIRSAT VEREYİM”

“Dosyayı erteleyip Bahçeli’ye de selam çakın bakalım, o sizin selamınızı alacak mı? Dokunulmazlıkların kaldırılması Anayasaya aykırı olduğu için AİHM kararında da bu durum tespit edildiğinden bu maddenin iptali için AYM’ye başvurmanızı istiyorum. Eğer umursamıyor ve seçime kitlenmiş durumdaysanız size fırsat vereyim. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyamı da bu davayla birleştirin. Burada daha iyi bir seçim kanunu uygularsınız. Bunları da yapmazsanız ‘reddi hakim’ talebinde bulunuyorum.”

DEMİRTAŞ’TAN ‘REDDİHAKİM’ TALEBİ 

Demirtaş, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle ‘reddihakim’ talebinde bulundu. Demirtaş, şunları kaydetti: “AİHM Büyük Dairesi ve Anayasa Mahkemesinin ihlal kararları doğrultusunda mahkemenin tarafsız ve bağımsız olmadığı kesinleşmiş, siyasi kimliğiniz ve amaçlarınız deşifre olmuştur. Adil yargılanma yapılmadığından reddihakim talebinde bulunuyorum. Her 3 üyeyi de reddediyorum. Duruşmanın Temmuz 2023’e yani seçim sonrasına bırakılmasını talep ediyorum. Eğer taleplerimi kabul etmezseniz, Kobani olaylarıyla ilgili olan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın, bu dosyayla birleştirilmesini talep ediyorum.”

DEMİRTAŞ AVUKATLARINDAN AİHM RESTİ

Duruşmaya öğle arası verildi. Aranın ardından Demirtaş’ın avukatları söz aldı. Av. Ramazan Demir: “Israrla AİHM kararı yokmuş gibi davranıyorsunuz ama dünya döndükçe o karar orada olacak. Mahkemenizin son beş yıldır aracısı olduğu suçları görecekler. AİHM kararını okusaydınız, istifa ederdiniz” dedi.

Av. Mahsuni Karaman, mahkeme heyetine, “Size bu kararları aldırıyorlar ama hiçbir zaman bunu açıktan bunu kabul etmiyorlar. Doğrudan talimat aldınız, bu talimatların hepsini biliyoruz. Size talimat getirenler içinden bize de haber getirenler var” dedi.

Karaman, “Bu yargılama faaliyetine katılmayacağız. Bunu karara bağlamanız gerekiyor. Duruşmayı şu an bitirin. Adalet Bakanlığı’ndan AİHM kararını isteyin. İhlal tespitine ve mahkemenin bunu gidermesine karar verin” ifadelerini kullandı.

Demirtaş’ın avukatlarının, ‘AİHM’in Demirtaş hakkındaki ihlal kararı dosyaya girmediği sürece yargılama faaliyetlerine katılmayacaklarını’ açıklamasının ardından, mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

MAHKEME, AİHM KARARINI İSTEDİ

Mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı’ndan AİHM’in Selahattin Demirtaş kararının Türkçe tercümesinin istenmesine karar verdi Heyet, reddi hakim taleplerini görüşmek üzere duruşmayı 14 Nisan 2021 tarihine erteledi

AİHM kararını verdi: Derhal serbest bırakın! Demirtaş’tan iki sayfalık açıklama