Demirtaş’tan İran’daki kadınlara destek! Saçlarını kazıttı

Yayın tarihi: 23 Eylül 2022 Cuma 2:25 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2022 Cuma 2:49 pm

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İran’da “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ölümü üzerine başlayan protestolara destek için saçlarını kazıttı.

Başak Demirtaş, eşi Selahattin Demirtaş’ın kendisine cezaevinden yazdığı mektubu paylaştı. Mektupta “Saçının teli göründü diye İran ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini’nin acısını yüreğimizin en derininde hissediyoruz” diyen Demirtaş, “Dr. Selçuk Mızraklı’yla beraber bugün saçımızı kazıttık” ifadelerine yer verdi.

Demirtaş mektubunda şunları kaydetti:

“Baskı ve zulme karşı direnmek sadece kadınların sorumluluğu değildir. Kadınların cesurca öncülük yaptığı eşitlik ve özgürlük mücadelesine destek vermek ve İran’da özgürlük için direnen halkın yanında olduğumuzu belirtmek için hücre arkadaşım Dr. Selçuk Mızraklı’yla beraber bugün saçımızı kazıttık.

Bütün zulüm, zorbalık düzenleri halkın direnişi karşısında er geç yıkılacaktır. Direnenlere bin selam olsun. Mahsa Amini’ye Allah’tan rahmet, ailesine ve halkımıza başsağlığı ve sabur diliyor, selamla birlikte dayanışma duygularımızı iletiyoruz.”

ABD’den İran’da şeriat protestoları adımı

İRAN’DA NE OLMUŞTU?

İran’da “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Emini, hayatını kaybetti. Emini’nin ölümü üzerine ülkede protesto gösterileri başladı. İranlı kadınlar duruma tepki göstermek için saçlarını kazıttı.

Meşhed, Tebriz ve Kazvin kentlerindeki gösterilerde rejim yanlısı 3 Besic üyesi hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı en az 17’ye yükseldi.