Demirtaş’tan HDP’nin ‘ittifak’ kararıyla ilgili açıklama

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 1:48 pm - Güncelleme: 27 Eylül 2021 Pazartesi 1:48 pm

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin “Demokrasi Tutum Belgesi“yle ilgili açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2023 seçimleri öncesi ve sonrasına dönük tavrını ve ilkelerini, “Demokrasi Tutum Belgesi” ile açıkladı. Açıklamada parlamento seçimleri için herhangi bir ittifak içinde yer alınmayacağı belirtilirken, Cumhurbaşkanlığı seçimi için “ilkeli iş birliği” vurgusu yapıldı.

Edirne Cezaevi’nde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP’nin “Demokrasi Tutum Belgesi” ile ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Demirtaş, “Bu değerli çağrıların karşılık bulması demokrasimizin ve iç barışımızın gelişip kalıcılaşması açısından son derece önemlidir. HDP bir Türkiye partisidir ve tüm sorunların çözümüne taliptir. Bu deklarasyon da bunun en somut göstergesidir. Hayırlı olsun” dedi.

HDP’nin “Demokrasi Tutum Belgesi”‘nde ittifaklarla ilgili ne denildi?

HDP’nin deklarasyonunda ittifaklarla ilgili şu açıklama yapıldı:

“Bizler parlamento seçimleri için demokrasi ittifakı şiarıyla halklar ve barış ittifakı, kadın dayanışması ve ittifakı, ekoloji ittifakı anlayışı temelinde toplumsal ve siyasal muhalefet, emek, kadın ve gençlik hareketleri ile en geniş birlikteliği ve ortak mücadele zeminini büyütme ve bu yoldaki güçlü yürüyüşümü sürdürme kararlılığındayız. Bunun dışında herhangi bir ittifak dışın içinde yer alma anlayışımızın olmadığını açıkça vurguluyoruz. Keyfiliği ve zorbalığı kalıcılaştırmayı hedefleyen ve yaşadığımız çoklu krizin ve çözümsüzlüğün başlıca kaynağı olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini ve bu sistemi besleyen yapıları değiştirmek istiyoruz.

Çözümsüzlüğün başlıca kaynağı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini değiştirmek istiyoruz. Otoriter ve tekçi sistemin yerine çoğulcu demokratik sistemin tesis edilmesini sağlamaktır.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilkesel buluşmaların gerçekleşmesi, HDP seçmenlerinin ülkenin geleceğinde anahtar bir role sahip olmaları nedeniyle günceldir. İster HDP’li isterse başka bir aday olsun, isimler yerine ilkelerin ve yöntemlerin tartışılmasının gerekli olduğu inancındayız. Çünkü demokratik dönüşüm şahıslar aracılığıyla değil, ilkeler ve yöntemler üzerinde müzakere ve mutabakat yoluyla gerçekleşebilir. Seçilecek Cumhurbaşkanı da rolünü ve işlevini ancak bu zeminde doğru bir şekilde yerine getirebilir.”

HDP seçimlerdeki ittifak tavrını açıkladı