Demirtaş’ın avukatları: AYM’deki gelişme yeni bir ‘karşı hamle’ planı

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:42 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2023 Çarşamba 10:42 am

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Yüksek Mahkeme’nin dosyayı görüşmeyi erteleme kararını ‘yeni bir ‘karşı hamle yapar, işi bitiririz’ operasyonu’ olarak gördü.

Anayasa Mahkemesi eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ikinci tutukluluğu ve AİHM Büyük Dairesi’nin ihlal kararının uygulanmamasına ilişkin yaptığı bireysel başvuruyu gündemine almasına karşın dün görüşmeyi son dakikada erteledi.

AYM’deki Demirtaş görüşmesine ‘üye’ engeli

Bir üyenin “Dosyaya hazırlanamadım” mazeretiyle görüşmenin ertelenmesi üzerine Selahattin Demirtaş Savunma Grubu imzasıyla açıklama yapıldı. Açıklamada, Demirtaş hakkında olası bir serbest bırakma kararı çıkmadan yeni bir hükümlülük yaratılmaya çalışıldığı belirtildi ve şöyle denildi:

‘ÜÇ BAŞVURU BİRLEŞTİRİLMİŞTİ’

Kamuoyuna, bilindiği gibi müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen haksız ve suçsuz yere yedi yıldır tutuklu sıfatıyla siyasi rehine olarak cezaevinde tutulmaktadır. Müvekkilin ikinci kez aynı suçlamalarla tutuklanması, AİHM Büyük Daire kararının uygulanmaması ve tahliye edilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesine yapmış olduğumuz 3 başvurumuz birleştirilmiştir. 19 Temmuz 2023 tarihinde, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunun 25 Temmuz 2023 tarihinde başvuruları görüşeceği ilan edilmiştir. Basına yansıyan bilgilerden, 25 Temmuz’da yapılan görüşmede bir üyenin “dosyaya hazırlanamadığı” mazereti üzerine başvurumuzun görüşülmesinin belirsiz bir tarihe ertelendiği anlaşılmaktadır.

‘KARŞI HAMLE’ PLANI’

Anayasa Mahkemesinin bu gündemine paralel olarak yaşanan birtakım gelişmeler, Anayasa Mahkemesinin olası ihlal ve serbest bırakma kararına karşı bir “karşı hamle” planının yapıldığını göstermektedir. Müvekkil hakkında, Ankara 19 Ağır Ceza Mahkemesinde 7 Ocak 2020 tarihinde yaptığı savunmasında “Benim ikinci tutukluluğumu organize eden kişi Ankara C.Başsavcısı Yüksel Kocaman’dır. Hukuk önünde kendisinden hesap soracağım” şeklindeki beyanları üzerine, Başsavcıyı hedef gösterdiği gerekçesiyle Terörle Mücadele Kanununun 6.maddesi uyarınca dava açılmış, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi müvekkile 2 yıl 6 ay hapis cezası vermiştir.

Anılan dosya, 07.12.2022 tarihinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesine gönderilmiştir. Bu tarihten itibaren istinaf incelemesi bekleyen dosyada, Anayasa Mahkemesinin bu gündemine kadar herhangi bir gelişme yaşanmamıştır. Ancak 16. Ceza Dairesinin, 10 Temmuz 2023 tarihinde görevsizlik kararı vererek 21. Ceza Dairesine, 21. Ceza Dairesinin ise 17 Temmuz 2023 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı 22. Ceza Dairesine gönderdiği anlaşılmıştır.

‘YENİDEN HÜKÜMLÜ YAPILARAK AYM KARARI…’

Anayasa Mahkemesinin, müvekkilin dosyalarını gündemine alacağını ilan ettiği 19 Temmuz 2023 tarihinden birkaç gün öncesinde yaşanan bu gelişmeler, müvekkilin yeniden hükümlü yapılarak olası Anayasa Mahkemesi kararının da önüne geçilmesinin amaçlandığı izlenimi yaratmaktadır. Nitekim Anayasa Mahkemesinin 25 Temmuz tarihli oturumunda hükümete yakın bir üyenin mazereti nedeniyle görüşmenin gerçekleşmemiş olması, müvekkili hükümlü kılacak “karşı hamlenin” henüz hazır olmadığını akla getirmektedir. Bu ertelemenin, onama bekleyen 2 yıl 6 aylık hapis cezası için bir zaman kazanma girişimi olduğu açıktır. Zira müvekkilin hükümlü kılınabileceği tek dosya, henüz birkaç gün önce -18 Temmuz 2023- Ankara 22. Ceza Dairesine ulaşmış olan bu dosyadır.

‘YENİ ‘KARŞI HAMLE YAPAR İŞİ BİTİRİRİZ’ OPERASYONUNA İŞARET’

AİHM kararları öncesi ve sonrasında yapılan planlamalarla müvekkil, “tutukluluğu kalkınca hükümlü, hükümlülüğü bitince tutuklu” yapılmış ve bu suretle de bugüne kadar cezaevinde rehin tutulmuştur. Aynı taktik ve stratejik planlamalarla, Anayasa Mahkemesinin olası bir ihlal ve serbest bırakma kararına karşı hazırlık yapıldığına dair güçlü karineleri kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Bu gelişmeler, yeni bir “karşı hamle yapar, işi bitiririz” operasyonuna işaret etmektedir. Sayın Demirtaş’ın avukatları olarak tüm yargıçları hukuka bağlı kalmaları, kumpas suçuna katılmamaları, aksi taktirde her türlü yasal hakkımızı kullanacağımız konusunda uyarıyoruz. Tüm siyasetçileri, siyasi partileri, milletvekillerini ve kamuoyunu da bu yeni kumpas girişimi konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Konuyu yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.”