Demirtaş aşı olmayı neden reddettiğini anlattı

Yayın tarihi: 24 Mayıs 2022 Salı 12:43 pm - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 Salı 12:43 pm

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, basın danışmanı Zınar Karavil’in kaleme aldığı ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ kitabında neden koronavirüs aşısı olmayı reddettiğini anlattı.

Türkiye’de sağlık çalışanları ve belirli yaş gruplarının aşı olmaya başlamasıyla birlikte sıra cezaevlerine gelmişti. Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan da aşı olmayı bekliyorlardı.
Demirtaş, aşı olmaya gittikleri sırada bir astsubayın kendilerine kelepçe takacaklarını ifade ettikten sonra şöyle söyledi:

“Aşı günü geldiğinde bize tulum ve maske verip ‘Hastaneye götüreceğiz’ dediler. Hazırlıklar yapıldı, cezaevi çıkış kapısına götürüldük. Üst rütbeliler ile çok sayıda asker bekliyordu. Ring aracına binecektik. Komutanlarıyla selamlaşıp hal hatır sordum, o da bizi sordu. Komutanın arkasından genç bir astsubay, elindeki kelepçeyi konuşmamız boyunca açıp kapatarak ses çıkarıyordu.

“ABDULLAH BEY’E ‘HAYDİ ODAYA DÖNÜYORUZ’ DEDİM”

Demirtaş, kendilerine kelepçe takılarak hastaneye götürüleceklerini belirttikten sonra şunları söyledi:

“Daha sonra komutan ‘Buyurun, kelepçelerinizi takalım’ dedi. Ben de ‘Bugüne kadar hiç kelepçe takılmadı’ dedim. Komutan ‘Mevzuat böyle. Takmak zorundayız’ dedi. Bunun üzerine Abdullah Bey’e dönüp ‘Haydi odaya dönüyoruz’ dedim ve dönüp cezaevine doğru yürüdük. Askerler de gardiyanlar da ne yapacaklarını şaşırdılar.”

Demirtaş, askerlerin kendilerini beş on dakika beklettikten sonra üstleriyle görüşme yaptıklarını söyledi. Sorunun çözülmediğini ifade eden Demirtaş, askerlerin ‘Ancak kelepçeyle götürebiliriz’ dediklerini aktardı.

“KELEPÇE TAKMAKTANSA COVİDDEN ÖLMEYİ TERCİH EDERİZ”

Demirtaş ve Zeydan, kelepçeyle hastaneye götürülmeyi reddettiler. On beş yirmi günlük bir aradan sonra aşıya götürüldüklerini anlatan Demirtaş şöyle söyledi:

“On beş yirmi gün kadar sonra, ‘Tamam, kelepçesiz götürebiliriz’ deyip bizi aşıya götürdüler.”