Demirören krediyi ödemeyince Ziraat Bankası’nı kurtarmak için golf sahalarına binalar dikilecek

Yayın tarihi: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:13 am - Güncelleme: 21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:14 am

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kemer Golf and Country Club’de Ziraat Bankası’nı kurtarmak için harekete geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’ni devre dışı bırakan bakanlık, mahkemenin iptal kararına rağmen, Demirören’den Ziraat’a kalan arsaları imara açtı. Yeşil alanlarda artık AVM’ler, apartmanlar yükselecek.

Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan çektiği kredi için ipotek ettirdiği Kemer Country’deki golf sahasının bulunduğu arazinin imara açılması daha önce yargıdan dönmüştü.

Demirören Grub, Doğan grubuna ait gazete (Hürriyet, Milliyet, Posta) ve televizyonları (CNNTürk, KanalD) almak için Ziraat Bankası’ndan aldığı krediyi ödemeyince, İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz’daki çok değerli arsalar bankaya geçmişti.

Kemer Country için Demirören Grubu’na özel karar

Demirören grubunun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Kemer Golf and Country Club’ın golf sahası için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yine devreye girdi. Daha önce yaptığı gibi 360 dönümlük golf sahasını imara açtı.

Golf sahası, İstanbul’un ilk lüks yerleşimlerinden Kemer Country evlerinin arasında. Bu arazi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı daha önce de imar izni verdi ama mahkeme bu izni iptal etti. İzin iptal olunca da İstanbul Büyükşehir Belediyesi araziyi, planlarına yeniden “özel spor alanı” olarak işlemişti.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli’nin haberine göre, şimdi bir kez daha aynı senaryo sahneye kondu. Amaç, Ziraat Bankası’nın elindeki kredi teminatının değerini yükseltmek ve bu kredinin geri ödenmemesi durumunda Ziraat Bankası’nın zarara girmesini önlemek.

YEŞİL ALANLAR APARTMAN OLACAK

Demirören’in Kemerburgaz oyunu!

Bakanlık, arazinin 232 bin metrekaresine konut yapılmasının önünü açtı, yani villaların arasında eskiden golf sahası olan yeşil alanlarda artık apartmanlar olabilecek.

Toplam 358 bin 759 metrekarelik arazinin 232 bin 166 metrekaresine gelişme konut ve ticaret-konut alanı fonksiyonu verildi. Emsal yani inşaat hakkı için 0.30 ile 1.10 arasında değişen farklı değerler belirlendi. Bu oranlara göre 232 bin metrekarelik alanda 135 bin metrekare inşaat yapılacak.

Konut ve ticaret fonksiyonu verilen alanlarda otel, rezidans yer alabilecek. Bina yükseklikleri, 3 kat ile 5 kat arasında değişiyor. Burada yaşaması planlanan maksimum nüfus 2 bin 817 kişi.

Arazinin 11 bin metrekaresinde AVM, konaklama tesisleri, çok katlı mağaza, iş merkezi gibi ticaret birimleri yer alacak. Ticari birimler için yükseklik 4 kat olarak belirlendi. Alanın 76 bin metrekaresi park, 9 bin 537 metrekaresi İSKİ hizmet alanı, yaklaşık 30 bin metrekaresi de yol için ayrıldı.

Demirören Ziraat arsa

Demirören Grubu’nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası’na geçen Kemer Country arazisi için Çevre Bakanlığı devreye girdi, İBB’yi dışladı. Dev arazide binalar yükselecek.